Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İzmir'in 30 ilçesinde eş zamanlı elektrik, doğal gaz ve akaryakıta gelen zamları protesto etti. CHP İlçe örgütü öncülüğünde yapılan açıklamalar da zamlara tepki gösterildi. Konak ilçesi Alsancak Mahallesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada , “Zamları güncelledikçe gözlerindeki ışıltıyı görüyor musunuz?”, “Zamlar elimize geçmeden faturalara gitti, bir ay görseydik bari” dövizleri taşındı. 

BİR YILDA YÜZDE 100 ZAM

Buradaki açıklamada konuşan CHP Konak ilçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın artık mücadele edilemez boyuta geldiğini söyleyerek, “İşte tam da bu noktada görmeyen, duymayan AKP ve Erdoğan’a buradan sesleniyoruz; Enerji fiyatlarına 2022 itibariyle getirilen zamları geri alın. Ocak 2021’de; 1 litre benzin 7.30, 1 litre mazot 6.73 TL iken bugün 1 litre benzin 14.60, 1 litre mazot 14.75 TL’dir. 1 kilovat elektrik 0.80 TL iken bugün 210 kilovata kadar 1.37, 210 kilovat üstü 2,06 TL’dir. 1 metreküp doğalgaz 1.63 TL iken, bugün 2,36 TL’dir. 1 yıllık enerji fiyatlarındaki kıyaslamanın da gösterdiği gibi tüm enerji kalemlerindeki zamların ortalaması yüzde 100 ve üzerindedir. 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kilovat saat, aylık doğalgaz tüketiminin 89 metreküp, aracına ayda bir kere, 50 litre benzin aldığını varsayarsak, bu üç kalemin aylık faturası sadece 2022 yılında yapılan son zamlarla 541 TL artmıştır”  diye sitem etti. 

'ZAMLAR GERİ ALINSIN'

Sadece Ocak ve Şubat ayında 1.6 milyar TL elektrik dağıtım şirketleri tarafından haksız olarak faturalandırıldığına işaret eden Küçükoğullarından, “Enerji tedarik zincirini yönetemeyen AKP iktidarı, mantık dışı tedbirlerle organize sanayi bölgelerinin elektriğini kesmekle kalmıyor, 2022 yılında koca bir kenti, Isparta’yı 50 saati aşan bir süre boyunca elektriksiz bırakıyor, karanlığa mahkum ediyor. Üretimin kapasitelerinde düşüşe neden olan elektrik kesintilerinin fiyat artışına sebep olacağından bihaber olan AKP, asgari ücrete yapılan zammı faturalar vasıtasıyla geri almakta ve bunu bilerek, isteyerek yapmaktadır. İşte bu kara tabloda, halkımızın büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk içinde, sadece fatura ödemek için yaşadığını, aslında yaşamak yerine hayatta kalmaya çalışan bir toplum haline getirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından yüksek oranda gelen faturalar yakıldı. (İzmir/MA)