İzmir'de yaşanan depremin ardından yurttaşlara yardım etmek için il günden bu yana Mansuroğlu Mahallesindeki toplanma alanına çadır açan gönüllüler, polisler tarafından gözaltına alındı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Sultan Özbek ve Nazlı Yöller'i ü gözaltına alan polisler masadaki yardım malzemelerini ise dağıttı. 

Öte yandan sabah saatlerinde ise İzmir’de 114 kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinin ardından depremzedelerle dayanışmak için Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi’nde bulunan 75. Yıl Parkı’nda stant ve çadır kuran Halkevleri üyeleri gözaltına alındı. Dün parka gelen polisler, toplanma alanlarındaki bütün yetkinin Kızılay ve İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinde olduğunu geçeceğini belirterek Halkevleri üyelerinden bugün sabaha kadar stantlarını kaldırılmalarını istedi. 

Bu sabah tekrar parka gelen polisler stantlarını kaldırmak istemeyen Halkevleri üyelerinden Seval Ekşici, Uğur Demir, Doğan Barış, Gizem Coşkun, Özgün Avcı ile beraber Öğrenci Kolektifleri üyesi Pınar Usta ve ismi öğrenilemeyen kişiyi gözaltına aldı. 

Park içerisine girişleri engelleyen polisler, Halkevleri standındaki yardım malzemelerini Kızılay’a ait bir kamyonete doldurarak parktan götürdü. 

Depremzedelerle dayanışmak amacıyla kurulan Ege Deprem Koordinasyonu üyeleri faaliyetlerinin engellenmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi’nde bulunan 75. Yıl Parkı’nda yapılan açıklamaya çok sayıda gönüllü katıldı.

‘DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Koordinasyon üyeleri, depremin ilk anından itibaren alanlarda çalışmada olduklarının söyledi. Şehit Hakan Ünal, Barış Manço ve Zeki Müren parkları başta olmak üzere birçok noktada olduklarını belirten koordinasyon üyeleri “Öğretmenler ve psikologlar eşliğinde çocuklar ile ilgileniyoruz. Depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit ederek, bunların karşılanmasını halkın desteği ile birlikte sağlıyoruz. Birkaç gündür alanlarımızda sorunlar yaşanıyor. Resmi kurumlar yazılı hiçbir emir olmadığı halde bu alanlara müdahale etmek istiyorlar. Bayraklarını asmak istiyorlar ve biz buna karşıyız. Çünkü biz günlerdir buradayız ama onların hiçbir emeği yok burada, depremzedelerin bulunduğu alanlara kurulan tuvaletler ve banyoların temizlikleri sağlanmıyor. Bizim arkadaşlarımız bunu üstleniyor” dedi.

Engellenmelerine tepki gösteren koordinasyon üyeleri, depremzedelere yardım etmeyen kurumların halkın dayanışmasına engel olmaması gerektiğini belirtti. “Böyle yaptıkça biz daha da büyüyeceğiz” diyen koordinasyon üyeleri, 750 kişilik gönüllü ağları ile dayanışmaya devam edeceklerini söyledi.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Bunun yanı sıra 75. Yıl Parkı’nda gözaltına alınan 7 Halkevi üyesi ve Emrah Apartmanı önünde gözaltına alınan 2 Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.(İzmir/MA)