Mardin’in Derik ilçesinde, 12 yaşındaki çocuk, trafik polisi Yakup Y.’nin cinsel istismarına uğradı. Olay, 12 Şubat'ta polis Yakup Y.’nin kaldığı Öğretmenevi'nde yaşandı. İstismar faili Yakup Y., kaldığı Öğretmenevi'nde kendisine yemek getiren çocuğu odasına alarak cinsel istismarda bulundu. Yaklaşık bir buçuk saat Yakup Y.’nin istismarına maruz kalan çocuk, olay yerinden kaçarak kendisini kurtardı. 

İstismar faili polis tarafından yaşananları kimseye anlatmaması yönünde tehdit edilen çocuk, bir gün sonra Derik İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek istismara uğradığını anlattı. Bunun üzerine Yakup Y., emniyet tarafından şehir merkezinde gözaltına alınmaması için jandarmanın sorumluluk alanındaki bölgeye bir görev için gönderildi ve burada gözaltına alındı. 

İDDİANAME HAZIRLANDI

Yakup Y., olayın ardından tutuklanarak Siverek 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Başlatılan soruşturma kapsamında Yakup Y. hakkında iddianame hazırlandı. Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, istismar faili Yakup Y.’nin “Çocuğun cinsel istismarı” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan cezalandırılması istendi.

PSİKOLOG RAPORU 

Ailesiyle birlikte Yakup Y. hakkında şikayetçi olan çocuğun Çocuk İzleme Merkezi’nde (ÇİM) psikolog eşliğinde alınan beyanında, ifadeleri arasında çelişkiler olmadığı belirtildi. Psikolog tarafından hazırlanan raporda, “Çocuğun adli görüşme boyunca adli görüşmeci ile iş birliği içerisinde olduğu, kendisine yöneltilen soruları gelişim düzeyine uygun şekilde cevaplandırdığı, sözel beceri düzeyinin iyi olduğu, ön görüşme ile adli görüşmede anlattıklarının birbiriyle uyumlu olduğu ve anlattıklarıyla paralel bedensel ve duygusal tepkiler verdiği, spontane anlatımların olması, anlattığı olayın güvenilirliğini desteklemekte olup ***’un istismara uğradığı kanaatini güçlendirdiği” ifadeleri yer aldı.

ÇOCUĞU SUÇLADI

Polis memuru Yakup Y. ise savunmasında çocuğun sigara içmesi sebebiyle kendisine uyarıda bulunduğunu iddia ederek, sigara içtiğini ailesine söyleme endişesiyle hareket etmiş olabileceğini öne sürdü. Yakup Y., çocuğa "Hayalperest bir çocuk” suçlamasında bulunarak, “Trafikçi olarak görev yaptığı için ister istemez insanların canlarının yanmış olabileceği” şeklindeki savunması dikkat çekti. 

CEZA TALEBİ 

Savcılık, iddianamenin değerlendirme kısmında tüm delillerin değerlendirilmesi sonucunda, şüphelinin cinsel amaç ve saikle hareket ettiği, şüpheli ile mağdurun oda içerisinde bir buçuk saat kalmasının da hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirterek, ceza talebinde bulundu.