Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra B sahasını 2005’ten bu yana işleten Hattat Enerji Ve Maden Anonim Şirketi, Tarlaağazı, Kazpınarı ve Amasra kuyularında çalışan 183'ü madenci 26'sı yer üstünde çalışan 209 işçinin iş akdine son verdiğini İş Kurumu'na bildirdi. 

Söz konusu maden ocağında yaklaşık 10 yıl boyunca çalıştıktan sonra işten çıkartılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir maden işçisi, konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

'ŞİRKETİN GÜCÜ KALMADI'

Çalıştığı şirketin daha önce paralarını tam ve zamanında yatırdığını ancak son bir yıldır maaşlarını alamadıklarını kaydeden işçi şunları söyledi: "Çalıştığımız şirkette ne için işten çıkartıldığımızı sorduğumuzda; şirket yöneticileri bizlere devletten ödenek ve destek alamadıklarını, şirketi döndürecek güçlerinin kalmadığını ifade etti. Çalıştığımız bu şirkette daha önce böyle sorunlar yaşamadık. Bazı sorunlar oldu ama onlar hal oldu."

'HEM BAYRAM ÜCRETİMİZİ HEM DE İKİ AYLIK ÜCRETİMİZİ ALAMADIK'

Son bir yılda çok zor dönemler geçirdiklerini anlatan işçi, “Daha önce maaşlarımızın ödenmesi noktasında sıkıntımız yoktu. Ama bu sene önceleri maaşlarımız 10-15 günlük gecikmelerle ödendi. Daha sonra şirketten ödeme yapılmamaya başlandı. Şu anda bizim 2 aylık ücretlerimiz duruyor. Ücretimizi hala alamadık. Hatta bayram ücretlerimiz dahi ödenmedi. Yani şunu söyleyebilirim biz işçiler olarak çok zor bir dönemdeyiz. Zor bir zaman bizim için. Şimdi bu şirketten işten çıkartılanlara bakıyorsunuz 40 yaşına gelmişler. 10 yıldır burada çalışıyorlar. Bundan sonra ne iş yapacaklar. Yani başka bir mesleği olmayanlar resmen açlığa mahkum edildi. Bu çok kötü bir durum" dedi.

'SENDİKA BİZE SAHİP ÇIKMADI'

Aynı şirketten işten çıkartılan bir başka işçi de Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) sendikasının kendilerine sahip çıkmadığını ve işten çıkartılmalarının çok kolay bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. 

İşçilerin, yasal haklarını almak için yarın söz konusu maden alanı önünde toplanma kararı aldığı belirtildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya ise, işten çıkartılan işçilere ilişkin yaptığı açıklamada, işçilerin çalışması için şirkette yapılan görüşmelerde bir sonuca varılamadığını söylemişti.

MA / Selman Güzelyüz