Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkede yaşanan artışla birlikte son günlerde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı da arttı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Öztürk, salgında gelinen noktayı ve sağlık çalışanlarının için bulunduğu durumu değerlendirdi. Ülke geneline bakıldığında salgının hiçbir zaman baskılanmadığını ifade eden Öztürk, vakaların bir dönem için düştüğünü fakat normalleşme adımlarıyla yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. Öztürk, “Okulların açılması ve kışın gelmesini göz önüne alırsak, vakaların artma ihtimali daha yüksek” dedi.

‘BEDELİNİ TOPLUM ÖDÜYOR’

Salgının kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin hiçbir zaman alınmadığını kaydeden Öztürk, “Üretime ara verilmedi. Sokağa çıkma yasakları parçalar halinde yapıldı. Bu mikrop AVM’lerde, sokakta, işyerlerinde çoğalıyor. Özellikle son dönemde işyerlerinde vakalar çok arttı. İnsanlar günlerinin büyük bir bölümünü işyerinde geçiriyor. Bu da bulaşma riskini arttırıyor. Netice itibariyle Sağlık Bakanlığı baştan itibaren verileri doğru düzgün paylaşmıyor. Paylaşmamayı bırakın, tutarlı bir politika da izlemediği için toplum olarak bedelini ödüyoruz” diye belirtti. 

119 SAĞLIK ÇALIŞANI YAŞAMINI YİTİRDİ 

Salgının başından bu yana yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını tespit etmeye çalıştıklarını fakat bunu tam olarak gerçekleştirilemediğini söyleyen Öztürk, elde edilen verilere göre şimdiye kadar 54'ü doktor olmak en az 119 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini aktardı.  Salgının ilk dönemlerinde hastanelere gitmeyen yurttaşların artık gitmek zorunda kaldığını ifade eden Öztürk, “Doğru düzgün organizasyon da yapılmadığından, arkadaşlarımız hasta oluyor ve ne yazık ki kaybediyoruz. Türkiye’de salgın sağlık çalışanlarının kıyımına dönüştü” ifadelerini kullandı.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Öztürk, sokağa çıkma yasakları döneminde insanların “salgını kapabilirim” endişesine kapılarak dışarı çıkmaktan korktuğunu ancak normalleşmeyle insanların psikolojik olarak daha rahat hareket ettiğini belirterek, bunun salgında artışa neden olduğuna dikkat çekti. Öztürk, “Maske konusundaki uyum iyi ama diğer şeylerde hayat neredeyse normale dönmüş durumda. Böyle olunca da tehlike hala devem ediyor” dedi. 

Devletin salgını baskılamak için testleri çok daha yaygın olarak yapması gerektiğinin altını çizen Öztürk, salgında başarılı olan ülkelerin bu şekilde başarılı olduğunu vurguladı. 

‘DEVLET ORGANİZE ETMELİ’ 

Öztürk, kişisel olarak alınacak önlemlerin de olduğunu fakat bunların salgını baskılamak için yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Devletin organize etmesi gereken bir salgınla karşı karşıyayız. Devletin salgını baskılayacak önlemleri alması gerekiyor. Yurttaşlar da bu anlamıyla zorunlu olmadıkça kalabalık olan yerlere gitmemesi gerekir. Maske taksınlar, toplu yerlerde mesafeye dikkat etsinler. El hijyeni çok önemli, sık sık ellerini yıkasınlar. Bunları vatandaşların çoğu zaten yapıyor. Bunların ötesinden onlara söylenecek pek bir şey yok” şeklinde konuştu.

Mezopotamya Ajansı / Kadir Güney