Çocuk cinsel istismarı affına karşı kadın platformları, 30 ilde farklı saatlerde sokağa çıkarak, askıya alınmak istenen İstanbul Sözleşmesi’nin tam anlamıyla hayata geçirilmesini ve cinsel istismar suçlarına karşı affedici tutumlardan vazgeçilmesini istedi. Bu kapsamda Urfa İl kadın Platformu, Eğitim Sen Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı İl Kadın Platformu dönem sözcüsü Avukat Mihriban Çelik okudu. 

“Çocuk istismarı ve tacizine karşı sessiz kalmadık, kalmayacağız” pankartın arkasında yapılan açılmada yine “Koruma aklama yargıla” , “Çocuk bedenine dokunma” , “Çocuk susmadı sende susma” ve  “Çocuk istismarına sessiz kalma dövizleri açıldı. 

‘İSTİSMAR CEZASIZ BIRAKILMAK İSTENİYOR’

Kadın örgütleri olarak çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103’üncü maddesiyle ilgili af girişimlerini kaygıyla izlediklerini belirten Çelik, “Bu konu, İnfaz Yasası Nisan ayında TBMM’de görüşülürken gündeme geldiğinde öğrendik ki, 13 yaşındaki kız çocuklarına istismardan yargılanan ve hatta mahkumiyet kararı kesinleşip cezaevine konmuş kişilerin resmi nikah yapıldığı takdirde serbest kalmaları, bu evlilik 5 yıl sürdüğü takdirde cezanın tamamen ortadan kalkması, cinsel istismar gibi ciddi bir suçun cezasız bırakılması hedefleniyordu. Üstelik tüm dünyada 3-4 yaş farkı olan akran kavramı ile oynanarak 15 yaş farkın bile ‘akran’ sayılabileceği iddia ediliyordu. Affın da 15 Temmuz’da Meclis kapanmadan önce çıkacağı açıklanmıştı. Bu nedenle, kadınlar olarak Meclis açık kaldığı sürece gece yarılarına dek süren yasamayı izleme nöbetimiz sürüyor, sürecek” dedi.

‘KARALAMA KAMPANYASI YÜRÜTÜLÜYOR’

2 Temmuz’da Numan Kurtulmuş’un Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yönünde hazırlıklarına dair açıklamasını, “İstanbul sözleşmesine karşı çıkmak şiddet uygulayan erkeklere teşvik, bütün kadınlara ise tehdittir” diye tepki gösteren Çelik, “Meclis Boşanma Komisyonu Raporu’ndan sonra İstanbul sözleşmesine karşı sistematik bir karalama kampanyası yürütülüyor. Numan Kurtulmuş’un açıklaması üst düzeyden bağlayıcı bir “talimat” niteliği taşıyor. Buradan sesleniyoruz: kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı, ülke çapında yeterli sayıda kadın danışma merkezi, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ile şiddetle mücadelenin ulusal mekanizmasının yeterli sayı ve nitelikli destek kapasitesine ulaştırılmasını sağlayın” çağrısında bulundu. 

‘AFI ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKATIN’

“Af girişimi ertelemekle kalmamalı bir daha asla gündeme gelmemek üzere ülkenin gündeminden tamamen çıkartılmalıdır” diye devam eden Çelik, şunları söyledi: “Devletin asli ve öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır. İstismar faillerini ve onlara yardım ve yataklık edenleri affetmek, cezasız bırakmak, bu suçların teşviki demektir. Başka çocukların istismarına zemin hazırlamaktır. Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gereken ama aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yuman tüm sorumlular cezalandırılmalı, kamu görevlileri ise görevlerinden alınmalıdır. Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara dini nikâh kıyan din görevlileri, çocuklarını çocuk yaşta evlendiren aileler ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişiler ve resmi otoriteler özellikle cezalandırılmalıdır.” 

BATMAN  

Batman'da bulunan kadın örgütleri de basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Şubesi'nde yapılan açıklamaya, HDP İl Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri katıldı. Açıklamada, Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu imzalı "İstanbul sözleşmesini uygulayın çocuk cinsel istismarı affından vazgeçin" yazılı pankart açıldı. Açıklamada konuşa TJA aktivisti Gülistan Sönük, İstanbul Sözleşmesini kadınlar olarak savunacaklarını hatırlatarak, "Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişiminden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin! İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı şiddet yasasını karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun! Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin" dedi. 

VAN

Van'da bulunan kadın örgütleri de askıya alınmak istenen İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesi ve cinsel istismar suçlarına karşı affedici tutumlardan vazgeçilmesi için basın açıklaması düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binasında yapılan açıklamaya, HDP Van Kadın Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, KESK Kadın Platformu, Star Kadın Derneği ve Mavi Göl Kadın Derneği üyeleri katıldı. Açıklamada, Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu imzalı "İstanbul sözleşmesini uygulayın çocuk cinsel istismarı affından vazgeçin" yazılı pankart açıldı. Açıklamayı TJA aktivisti Gülcan Kaçmaz yaptı.

'AÇIKLAMALAR ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİ TEŞVİK EDİYOR'

TBMM Boşanma Komisyonu Raporu’ndan beri İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya karşı sistematik bir karalama kampanyasının yürütüldüğünü ifade eden Kaçmaz, "Bu kampanya nedeniyle ne İstanbul Sözleşmesi ne de 6284 sayılı yasa etkili bir biçimde uygulanıyor. Numan Kurtulmuş’un son açıklaması da, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için zaten direnmekte olan tüm kamu görevlilerine en üst düzeyden bağlayıcı bir “talimat” niteliği taşıyor. Bu gibi açıklamaların, şiddet uygulayan erkekleri teşvik etmek; şiddete maruz kalan birçok kadının devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmak; yargı ve kolluğun görevlerini yerine getirmesine engel olmak gibi olumsuz sonuçları olacak" dedi.

MARDİN 

Çocuk cinsel istismarı affına karşı Mardin Şahmaran Kadın Platformu da Kamu Emekçileri Sendikalar Federasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların Mardin şubelerinin olduğu bina önünde açıklama yaptı. “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın. Çocuk cinsel istismarı affından vazgeçin” pankartı açılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı platform adına Gülizar İpek yaptı. 

Çocuk istismarcılarına af girişimlerinin gündemde tutulmasının istismara teşvik ve çocuklara tehdit olduğunu belirten İpek, “İstanbul Sözleşmesine karşı çıkmak şiddet uygulayan erkeklere teşvik ve tüm kadınlara tehdittir” dedi. Bahsi geçen af tasarısının bir daha asla gündeme gelmemek üzere rafa kaldırılması gerektiğini belirten İpek, “Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin. İstanbul Sözleşmesini ve 6284 Sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin. Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin” ifadelerini kullandı.

Açıklama sloganlarla son buldu. 

ANKARA

Ankara Kadın Platformu, TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu’nun tüm Türkiye’de “çocuk istismarına evlilik yolu ile af” yasa tasarısına ve İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına ilişkin yaptığı eylem çağrısı ile Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi.

“İstanbul Sözleşmesini uygulayın, çocuk cinsel istismarından vazgeçin” pankartı arkasında fiziki mesafe kurallarına uyarak bir araya gelen kadınlar, “Çocuk istismarı suçtur”, “İstismarın affı olmaz ve tecavüz aklanamaz” yazılı dövizler taşıdı. Ortak açıklamayı platform üyesi Betül Koca yaptı.

Söz konusu af yasa tasarısının 2016 yılında gece yarısı birkaç milletvekilinin verdiği teklif ile çıkarılmak istendiğini hatırlatan Koca, kadınlar olarak o günden bu yana nöbette olduklarını dile getirdi. Çocuk istismar faillerine af girişimlerinin gündemde tutulmasının failleri teşvik ettiğine işaret eden Koca, “Af söylentisi olduğu sürece, Ceza Kanunu’ndaki 15 yaş altı çocuklarla hiçbir koşulda cinsel ilişkiye girilemeyeceği ve Medeni Kanun’daki 17 yaşın altında evlilik yapılamayacağı konusundaki yasal düzenlemeler kağıt üzerinde kalıyor, uygulanmıyor, uygulanamıyor. Af söylentisi çeşitli kişi ve kurumların, kız çocuklarının evlendirilme yaşının 12 hatta 9 olabileceği yönündeki propagandalarının sürüp gitmesine neden oluyor” dedi.

‘KAZANILMIŞ HAKLARI TEHDİT ETMEKTEN VAZGEÇİN’

Devletin asli ve öncelikli görevinin çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmak olduğunu belirten Koca, “Adaletsizlikleri giderecek değişiklikler yerine adaletsizliği derinleştirecek söylem ve politikalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle bir kez daha tekrar etmek istiyoruz; çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin. Kadınlara ve çocuklara karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Köprü kavşağında çocuk istismarı affı ve İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklama esnasında, “Çocuk istismarı insanlık suçudur”, “Çocuğun çıkaramadığı ses olmak zorundasın” ve “Sessiz kalma” pankartları taşındı. Açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Tevgera Jınên Azad (TJA), Rosa Kadın Derneği katılırken basın metnini kadınlar adına KESK Diyarbakır Dönem Sözcüsü Sultan Karakuş okudu. Açıklamada kadın düşmanı yasalara karşı mücadele vurgusu yapıldı. 

ADANA

Adana Kadın Platformu, çocuk cinsel istismarı affına karşı Eğitim Sen Adana Şubesi binası önünde basın açıklaması yaptı. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını isteyen Pelin Çiçek, "Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişiminden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin! İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı şiddet yasasını karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun! Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin" diye konuştu. 

HATAY

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Eğitim Sen Hatay Şube binasında yaptıkları basın açıklamasıyla çocuk cinsel istismarı affına dikkat çekti. "Çocuk istismarının affı olmaz" pankartının asıldığı açıklamada İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Ergül Sayın basın metnini okudu. Askıya alınmak istenen İstanbul Sözleşmesi’nin tam anlamıyla hayata geçirilmesini isteyen Sayın, hükümeti cinsel istismar suçlarına karşı affedici tutumdan vazgeçmeye çağırdı. 

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, çocuk cinsel istismarı affına karşı BES Antalya Şubesi binası önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada platform adına Gülçin Akça basın metnini okudu. Akça,, “İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin" diye çağrı yaptı.