Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı “Nasıl mücadele yürütülmeli” üzerine Kurtuluş Parkı’nda buluştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile çok sayıda kadın katıldığı buluşmanın yapıldığı alan, mor kuşak ile çembere alınarak polislerin girmesi engellendi.

Kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Haklarımız, hayatlarımız için isyandayız” yazılı dövizler taşıdı. 

Avukat Betül Çelik, İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği, kapsamı hakkında bilgilendirme bulundu. Çelik, sözleşmenin kadına yönelik şiddet, aile içi şiddetin önlenmesi ve buna karşı mücadeleyi kapsadığını ifade etti. Çelik, sözleşmenin imzalanmasından önce kadınların güçlü bir mücadelesinin olduğuna değinerek, “Sözleşmenin imzalanmasına kadar sokaklarda, eylemlerde, her yerde kadınların büyük bir mücadelesi oldu. İstanbul Sözleşmesi, bizim hayatlarımızın, kadın olarak yaşamamızın ve özgürlüğümüzün garantisi. Hem İstanbul Sözleşmesi hem 6284 sayılı koruma kanunu eşit olarak yaşamamız için çok önemli. Eğer sözleşme tam olarak uygulanırsa, hiçbirimiz yara almayacağız. İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanana kadar, adliyelerde, sokaklarda her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VURGUSU

Forum şeklinde devam eden buluşmada, kadınlar kürsüye çıkarak başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın kazanımlarını korumak adına nasıl mücadele yapılması gerektiğine dair önerilerde bulundu. Kadınların önerilerinde örgütlü mücadelenin gerekliliği vurgusu ön plana çıkarken, bundan sonra hayata geçirilmek üzere buluşmalar, söyleşiler, bildiri dağıtımı ve miting gibi eylemselliklerin yapılması önerileri yapıldı.(Ankara/MA)