Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde, “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kutlanacak İstanbul Newrozu’na dair deklarasyon Taksim’de bulunan bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Açıklamaya HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz,  Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkevleri, Partizan, Kaldıraç, Demokratik Alevler Derneği (DAD), Halkevleri, 78’ler Girişimi, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Dostluk Kültür Derneği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Dev Yapı Sendikası, Yeni Demokrat Gençlik gibi çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

Toplantının yapıldığı solana Kürtçe ve Türkçe, “Dema Dema Serkeftine Ye” ve “Şimdi Kazanma Zamanı” pankartları asıldı. 

TARİHİ OLACAK

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, 2022 Newroz’un tarihsel olduğuna işaret etti. Dünyada yürütülen savaş ve siyasetinin coğrafyayı değiştireceğine dikkat çeken Demir, “Bu savaşların ekonomik güçler arasında yürütülen savaş olduğunu biliyoruz. Bu hakların savaşı değil ama esas mağduriyet halklar, kadınlar ve emekçiler yaşıyor. Savaş karşıtı halkların dayanışması ve birliğine ihtiyaç olan bir dönemdeyiz” dedi. 

BÜTÜN KESİMLERE ÇAĞRI

Savaşa ve emek düşmanlığına karşı olduklarını belirten Demir, “Kadın haklarının gasplarına karşı kadın ortak mücadelesi, doğanın tahribine karşı yaşamı savunanların ortak mücadelesi ve yıllardır süren özgürlük mücadelesi yürüten Kürt halkının talepleri ve Kürt sorununa çözüm talebi ile bu sorunları yaşayan ve tarafları olan ve ortak mücadele araçlarında buluşan hakların birlikte halaylar çektiği ve sesini ve sözünü ortaklaştırdığı 2022 Newroz’una çağrı yapmak için buradayız” diye konuştu. 

BARIŞ VE DEMOKRASİYE VELİSE OLSUN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Newroz’un Ortadoğu halklarının en kadim bayramı olduğunu belirtti. Buldan, Newroz’un barışa ve demokrasiye vesile olmasını dilediğini söyledi. Buldan, “Bu kadim bayramı bu dönem tarihsel ruhuna ve önemine dikkat çekerek kutlamakta fayda olduğunu ifade etmek istiyorum. Geçen hafta dünyanın her yerinde 8 Mart’ı kutladık. Ve bu Newroz’u 8 Mart’ın ruhuyla kutlayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Halklarımızın büyük barış buluşmasına vesile olmasını da temenni ediyorum. Çünkü gerçekten özellikle son dönemde yaşanan savaşlar, çatışmalı ortamlar demokrasiye vurulan darbeler barışın ne kadar elzem olduğunu, önemli olduğunu ve barışın bu topraklarda çok acil bir ihtiyaç olduğunu bizlere hissettirdi. Bu vesileyle bizler Newroz Bayramı’nı bir kez daha barışa vesile olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu. 

ULUSAL BİRLİK VURGUSU 

Buldan, “Kimliği, dili, kültürü inkar edilen Kürt halkı başta olmak üzere tüm halkların birlikte kutlayacağı ama aynı zamanda hukuksuzluğa karşı adaletin, inkara karşı hakikatin yaratılacağı bir bayram olmasını temenni ediyoruz. Ulusal birlik iradesinde bütünleşeceğimiz bir bayram olmasını temenni ediyoruz. Bugün en fazla ihtiyaç duyulan Kürt halkının birlikte, beraber ve ulusal birlik çerçevesinde tüm müdahaleler karşısında tüm baskılar karşısında bir araya gelmesini birlikte hareket etmesinin ve ulusal birlik çerçevesinde mücadelesinin ortaklaştırmasının bir kez daha önemli olduğunu vurguluyor ve bu çerçevede bütün Kürt halkına bu çağrıyı yapmak istiyoruz” diye belirtti. 

YÜZYIL HALKLARIN OLACAK 

Buldan, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Biz biliyoruz ki Newroz kadındır, işçidir, emekçidir, gençtir, sömürülendir, bütün bu kesimlerin ortaklaşa kutlayacağı bir bayramdır. Newroz her dilde türküdür, her dilde halaydır, horundur. İstanbul’dan Amed’e, Rojava'dan Hewlêr’e kadar dünyanın her yerinde omuz omuza yan yana barış halaylarını çekeceğimiz bir bayramını önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu bayramın ülkeyi yönetenlere de bir mesajı da var; Newroz alanlarında korkmadığımızı, yılmadığımızı, diz çökmediğimizi ve umutsuzluğa kapılmadığı ve mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi haykıracağız. Halklarımızın büyük özlemini duyduğu demokrasi ve barışın mutlaka yaşam buluşacağını en yüksek sesle vurgulayacağımız bir bayram olacaktır. Yeni yüzyıl halklarımızın, kadınların yüzyılı olacaktır, Türkiye’deki tüm kurum kuruluş ve haklara Newroz bayramında buluşmaya çağırıyorum. 20 Mart pazar günü İstanbul Yenikapı’da yapacağımız bu buluşmaya İstanbul haklarını davet etmek istiyorum. Bir kez daha bütün haklarımızın Newroz Bayramını kutluyorum. Dem dema serkeftine ye. Newroz piroz be.”

BİRLİKTE MÜCEDELE ÇAĞRISI 

EHP temsilcisi Özge Akman,  Newrozu kutlayarak konuşmasına başladı. Birçok krizi bir arada yaşayarak Newroz’u karşıladıklarını söyleyen Akman, tüm demokratik haklar açısından krizler yaşadıklarını belirtti. Ancak milyonlarca insanın tüm bu krizlere karşı mücadele ettiğini kaydeden Akman, “Bu ekonomik, ekolojik krizleri birlikte yaratanları bir birbirinden ayrı düşünmeyiz. Başta Kürt halkı olmak üzere eşitsizliğe uğrayan herkesin bir arada olmasının önemli olduğunu söylüyorum. Aynı kaderi yaşayanların bir arada olması lazım. Bunun için halklarla barış, patronlara karşı savaş diyoruz. Bizlerin yollu, seslerimizi daha çok meydanlara taşımaktan geçiyor. Bugün Newroz’a çağırırken, AKP’nin ve MHP’nin yaratığı bu krizler açısından, eğer bu bir demokrasi isteniyorsa, tüm bu krizleri birlikte def etmekten geçiyor. Meydanlarda omuz omuza mücadele etmeliyiz, asla yalnız yürümemeliyiz” diye belirtti. 

KÜRT VE TÜRK’ÜN GÖRKEMLİ NEWROZU

Daha sonra söz alan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, yaşamını yitiren Garibe Gezer ile Deniz Poyraz’ı selamlayarak konuşmasına başladı. “Bu Newroz Türk ve Kürt halklarının görkemli bir Newroz’u olacaktır” diyerek, sözlerini sürdüren Akdeniz, “Emek demokrasi ve özgürlük olarak Türkiye'de halk ittifakının yolunu açmaya çalışan güçler olarak. 2022 Newrozu’nu görkemli bir Newroz haline getireceğiz. Bu 1 Mayıs ile taçlanan bir süreç olacak. Biz Ukrayna savaşı, bölgede barış, Kürt halkının demokratik haklarının elde edilmesi için halkların ayağa kalktığı bir barışı örgütlemek için meydanları dolduracağız Demirci Kawa’nın ruhu aynı zamanda bir emekçi olmasıyla da anılır” diye belirtti. 

KADERİNİ TAYİN HAKKI

Ekonomik krize dikkat çeken Akdeniz, işçi sınıfının direnişine işaret ederek, bu direniş ile Kürt halkının özgürlük arayışının ve mücadelesinin birbiriyle buluşması ve birleşmesi gerektiğini ifade etti. Ukrayna savaşıyla birlikte ulusların kendi kaderini tayin etmeninin öneminin bir kere daha ortaya çıktığını ifade eden Akdeniz, “Ukrayna halkı, Donbass halkı, Kürt halkı kendi geleceğini özgürce belirlemelidir. Newroz bu sesi meydanlarda haykıracak. ‘Nan, kar, aşitî, an azadî’ diyoruz” dedi. 

‘ALANLARDA OLACAĞIZ’

Kaldıraç adına söz alan Hakan Dilmeç, Newroz’un bu topraklara Kürt halkının 90’lı yıllardaki serhildan (başkaldırı) ile girdiğini söyledi. O dönemde halklarının sesinin kısıldığını ancak Kürt halkının dünya halklarını ses verdiğini işaret etti. Newroz’un bu nedenle önemli olduğunu belirten Dilmeç, “Savaş var, kriz var doğru; sosyalizmin arta kalan coğrafyalarını paylaşmak üzere emperyalistler, saldırılarını artırdı. Başka bir çareleri de yok. Sistem krizi halkalara bir alternatif sunamıyor.  Buna karşı direnişler de var. Biz bu direnişlere bakıyoruz. Bütün dünya halkları direnişte. Ülkemizde de direniş sürüyor. Newroz da direniş ve diriliş günü aynı zamanda. Bu direnişi büyütmek üzere Newroz’da alanlarında olacağız” diye kaydetti. 

ORTAK NEWROZ

TÖP adına söz alan Pelin Kahiloğulları, dünyanın savaş çıkaranlar ve buna karşı direnenler olarak ikiye ayrıldığını ifade etti. Egemenlerin savaşı karşısında ezilenlerin direnişinin Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde kendi ihtiyaçları ve özgürlüğü için hareket halinde olduğunu ifade etti. Kahiroğulları, “Türkiye’de, 2022 Newroz’u Kürt halkının Özgürlük arayışı ile Türkiye ezilenlerinin, kadınların, işçilerin gençlerin bir araya geleceği tarihsel ortaklaşma olabilir” dedi. 

GÜNCEL KAPI NEWROZ

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Newroz’da polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut ve Tuncay Yılmaz’ı anarak sözlerine başladı. Küreselleşmenin gerçek anlamda dünyayı yönetmek için savaşları örgütlediğini belirten Tümüklü, “Bölge sömürgecileri de kendi krizlerini aşmak için savaşa hiç olmadığı kadar sarılmış durumdalar. Bugün savaş Ukrayna’da ise yarın başka yerde olacaktır. Halklar bakımından çıkışın mümkün olduğu bir zaman aralığındayız. Bunun örneğini birinci emperyalist dünya savaşında halklar göstermişti.  Bugün coğrafyamızda Kürdistani İttifakının inkar ve asimilasyonuna birlikte mücadele etmeliyiz. Sosyalistlerin ve halkların güç birliği halklara umut veriyor. Türkiye’de sosyalizm mücadelesi verenlere ile demokrasi özgürlük mücadelesi verenlerin güncel kapısı olan Newroz’dayız. Newroz’unun hakların eşitlik çağrısını büyütmenin önemli olduğunu düşünüyoruz” diye kaydetti. 

İMRALI’DAN SOKAKLARA ÇIKAN DİRENİŞ

Devrimci Parti adına Burçugül Çubuk, ülkede bir savaş ekonomisinin olduğuna işaret etti. Gülçubuk, “İmralı’dan Tekirdağ’a ve sokaklara kadar alana çıkan direniş, umut veriyor. Bu direnişin bir arada olması çok önemli” dedi. 

ÜÇÜNCÜ SEÇENEK DİYENLER BİR ARAYA GELSİN

SYKP adına söz alan Özgür Çatak, zulme karşı Demirci Kawa’nın yaktığı Newroz ateşinin emek mücadelesi ve özgürlük mücadelesi veren kesimlerinin yolunu aydınlatmaya devam ettiğini belirtti. Savaş ve yıkımın yoğun yaşandığına işaret eden Çatak, aynı zamanda bunlara karşı bir direnişin de olduğuna dikkat çekti. Newroz’un yan yana gelmeye vesile olmasını dilediğini kaydeden Çatak, “Newroz’un şimdi kazanmaya vesile olmasını bekliyoruz. Ezilenlerin bir araya getirdiği bir Newroz olsun. Üçüncü seçenek diyenler bir araya gelsin” diye konuştu. 

HALKLARIN NEWROZU OLACAK 

Daha sonra ise Halkevleri ve DAD temsilcileri söz aldı. En son olarak söz alan HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı İlknur Birol, İstanbul’un halkların en çok birlikte yaşadığı kent olduğunu belirtti. Bu nedenle İstanbul’un gelecek üzerinde en çok etkisinin olacağına işaret eden Birol, “Yeni bir hayatın sözünü vermiş olan tüm demokrasi ve devrimci güçlerle birlikte bu umudun nasıl gerçekleşebileceğini gösteren halk yığınlarının fotoğrafının çekildiği bir Newroz olacak” diye belirtti. 

Toplantının sona ermesiyle birlikte Buldan ve katılımcılar Newroz müzikleri eşliğinde halay çekti.