Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’na ilişkin il binası önünde yapmak istedikleri açıklamaya polis müdahale etti. Açıklamadan önce il binası ve çevresini kapatan onlarca polis, binanın olduğu sokağa giriş ve çıkışları kapattı. Açıklamanın başlamasına dakikalar kala kapının önünü de kapatan polis, içeriden dışarıya kimsenin çıkmasına izin verilmedi. 

Açıklama için dışarıya çıkmak isteyen HDP İstanbul İl Eş Başkanları ile polis arasında tartışma yaşandı. Polis pandemi gerekçesiyle dışarıda açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtirken, eş başkanlar, iktidarın pandemiyi istediği gibi kullandığını belirterek, dışarıda açıklama yapmak istediklerini söyledi. Polisin izin vermemesi üzerine eş eaşkanlar açıklamayı kapının önünde yapmak istediklerini ifade etti. Buna da izin vermeyen polis kitleyi zorla binanın içerisine soktu. Kitle polisin müdahalesine “Kobanê düşmedi düşmeyecek” sloganları ve zılgıtlarla karşılık verdi. 

HERKES İÇİN ADALET İSTİYOR

Kapının girişinde açıklama yapan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Kobanê düşmediği için bu uygulamaların yapıldığını belirterek, “Bunun üzerinde HDP’yi yargılamaya çalışıyorlar. Ama onlar HDP’yi yargılayamazlar, HDP onları yargılar. 6 yıl geçmiş Kobanê davasıyla ilgili herhangi bir şey yapılmamış. 6 yıl içinde HDP bunun soruşturulması için çalışmalar yapmış, Mecliste soru önergeleri vermiş ama bunlar AKP-MHP tarafından reddedildi. Halk bu sürecin tanığıdır. Kobanê düşmediği için şuan burada görüldüğü gibi demokratik bir açıklamanın yapılmasına bile izin vermiyorlar. Demokratik hakların önünü işte böyle faşizan yöntemlerle kesiyorlar. HDP herkes için hak istiyor, adalet istiyor, eşitlik istiyor. 6 milyon HDP’li için sadece istemiyor bu ülkenin toprakları için, halkları için istiyor” dedi. 

SİZE DERT OLSUN

 Rojava’da DAİŞ’e karşı verilen mücadele sayesinde DAİŞ’in insanlığın başına bela olmaktan kurtulduğunu ifade eden Bulut, “O direnişin yolunu açanlar Kobanê kurtuluşudur. İnsanların ölümüne seyirci kalmak istemeyen halkın sokağa çıkmasıdır. Bunu antidemokratik bir sürece dönüştüren iktidardır. Bugün niye buradasınız. Bunun sebebi IŞID zihniyetinin karşılığıdır. Halkla, gençler, kadınlar sizi yargılayacak. Bu parti direnişin buluşma halidir. Bu da size dert olsun ” diye konuştu. 

DEMOKRASİYE BİR DARBE

Ardından söz alan Erdal Avcı, bugün Ankara’da görülmeye başlanan davanın halkın iradesine darbe mahkemesi olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki bu halkın 7 Haziran’da hükümetin ikiyüzlü maskesini düşürmesi ile başlayan savaş konseptinin bir ürünüdür. AYM’nin iade ettiği içi bomboş ve hatta hukuk adına utanılacak bu iddianame Kobane Davası iddianamesi ile birleştirilerek halkların demokratik iradesine, halkların Kürdistan ve Türkiye coğrafyasında barış, huzur ve refah içinde yaşamasına dönük bir darbe girişimidir. Bu darbe girişimlerini bu tertip mahkemelerini cemaatin, sadece KCK operasyonları ile yürüttüğü değil diğer tüm iddianamelerle hazırladığı ve cumhurbaşkanın itiraf ettiği Türkiye’deki demokrasi iradesine hazırlanmış bir darbedir” ifadelerini kullandı. 

GAZETECİLERE GÖZALTI 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barış için mücadelesine değinen Avcı’nın konuşmasına karşı kitle “Bijî Serok Apo” sloganları ile karşılık verdi. Bunun üzerine açıklamaya müdahale eden polis, kitleyi dakikalarca kapıya sıkıştırdı. Kitleyi kaba kuvvet yoluyla içeri sıkıştıran polisin hakaretler etmesi dikkati çekti. 

Müdahalede haber takibi yapan MA muhabiri Muhammed Enes Sezgin ve Artı TV kameramanı Bilal Meyveci gözaltına alındı.

Kitle ise polis müdahalesine karşı sık sık sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.