Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) de aralarında bulunduğu çok sayıda hukuk örgütü,  İstanbul Barosu Genel Kurulunun iptalini protesto etmek için Taksim’de bulunan baro binası önünde yapmak istedikleri açıklama polis tarafından engellendi. Valiliğin koronavirüs( Kovid-19) salgına ilişkin aldığı kararları gerekçe gösteren polis, Baro’nun önünü gözaltı araçları ve çevik kuvvet ekipleriyle kapattı. 

‘GAZETECİLERİ SOKAĞA SÜPÜRÜN’ 

Gazetecilerin görüntü almasına da izin vermeyen polis, “Gazetecileri sokağa süpürün” diyerek müdahalede bulundu.  Bunun üzerine polisle gazeteciler arasında tartışma yaşandı. 

‘PROVOKATÖRLÜK YAPIYORSUNUZ’ 

Baro önünde toplanan avukatların ve gazetecilerin zorla baro yanında bulanan dar sokağa sıkıştırılmasının ardından çevik kuvvet caddenin her iki yönünü kalkanlarla kapattı. Kapatmaya tepki gösteren yurttaşlarla polis arasında tartışma yaşandı. Polis, cadde üzerinde duranlara küfür ve hakarette bulunarak, uzaklaştırdı. Kimi yurttaşlar ise polislere, “provokatörlük yapıyorsunuz, buna hakkınız yok” diyerek tepki gösterdi. Polis, kendisine tepki gösterenleri gözaltına almakla tehdit etti. 

‘POLİS DEVLETİ DEĞİL HUKUK DEVLETİ’ 

Avukatlar baro kapısının önünde açıklama yaptı. Avukatlar, sabah saatlerinde Genel Kurullarını gerçekleştirmek için Haliç Kongre Merkezinin önünde okudukları basın metnini burada da okudu.  Hukuk örgütleri adına açıklamayı okuyan Avukatlar Sendikası üyesi Avukat Selin Aksoy, her iki durumun da hukukla bağdaşmadığına dikkati çekerek, tepki gösterdi. Açıklama esnasında avukatlar, sık sık “Polis değil, hukuk devleti istiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. 

Açıklamanın ardından, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.