Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) 30’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, vakıf kurucularından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Meclis’te ortak basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu ve İpekyüz, “Türkiye İnsan Hakları Vakfı 30. Yıl” yazılı önlükler giydi.

26 Haziran’ın Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olduğunu hatırlatan CHP’li Tanrıkulu, “İşkence, BM sözleşmelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, anayasamıza ve yasalarımıza göre mutlak bir biçimde yasak ve suçtur. Buna rağmen işkence, ülkemizde ve dünyada azalma değil, sistematik biçimde artış göstermektedir. Terörle mücadele, milli güvenlik ve kamu düzeni gibi gerekçelerle meşru gösterilmeye çalışılmaktadır. İşkence Türkiye’de görünür halde herkese karşı yapılıyor. İşkence yapanlar bunun görülmesini istiyor ki toplumu sindirebilsinler” dedi.

İPEKYÜZ: KORKU İMPARATORLUĞU YARATILIYOR

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise işkencenin aleni hale getirilerek artış gösterdiğine işaret etti. İşkenceyle “Korku imparatorluğu” yaratıldığını ve işkence uygulayanların ödüllendirildiğini dile getiren İpekyüz, “İşkenceyi uygulayanlar ödüllendirilmekte, suç duyurularına rağmen emniyet amiri, emniyet müdürü yapılarak terfi edilmekte ve işkence özendirilmektedir” diye konuştu.

‘İŞKENCE SADECE DAYAK DEĞİDİR’

Yarın TİHV ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi kuruluşların işkence ve kötü muameleye ilişkin veriler açıklayacağı bilgisini veren İpekyüz, “İşkence öyle bir hale geldi ki son 2 yıldır insanlar kaçırılıyor ve 8-10 ay sonra gözaltında oldukları öğreniliyor. Cezaevlerinde girişte ve beslenmede hakları ihlal ediliyor. Baro başkanlarına baskı uygulama dışında, beslenme ihtiyaçlarının önlenmesi bile başlı başına bir işkencedir. İşkence sadece dayak değildir” ifadelerini kullandı.(MA)