Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Nihat Akkaya eşi Rafiye Akkaya, 11 Ağustos 2017’de misafir olarak gittiği Kayseri’deki yakınının evinde gözaltına alındı. 

Sarız İlçe Jandarma Komutanı, asker ve polisler, Nihat Akkaya’ya tüfek dipçikleri ve tekmelerle yarım saat boyunca işkence yaptı. Evde yapılan aramaların ardından gözaltına alınan Akkaya çifti, ters kelepçelenerek, Sarız Devlet Hastanesi’ne götürüldü. 

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Erdoğan Alayumat, Akkaya çiftinin uğradığı işkenceyi ve hukuksuzluğu haberleştirdi.

TERS KELEPÇE İLE RÖNTGEN 

Akkaya’nın yüzünde ve vücudunun çeşitli yerinde morluklar ve ezilmelerin olduğu tespit edilirken, hakkında darp raporu düzenlendi. Kırık ve çıkık için ise doktor Akkaya’yı röntgen çekimine sevk etti. Akkaya’nın röntgen filmi ters kelepçeleri açılmadan çekildi. Daha sonra Akkaya, Kayseri Emniyet Müdürlüğü’ne oradan ise Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 13 gün gözaltında kaldıktan sonra 23 Ağustos 2017’de Antalya Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Nihat Akkaya serbest bırakılırken eşi Rafiye Akkaya “Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İŞKENCEYE SUÇ DUYURUSU

Serbest bırakıldıktan sonra Antalya’dan Kayseri’ye giden Akkaya, gördüğü işkenceden dolayı Sarız İlçe Jandarma Komutanı ve evini basıp, kendisine işkence eden polis ve askerler hakkında avukatı aracılığıyla Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. 

SAVCI: KENDİ KENDİSİNİ DARP ETTİ

Akkaya’nın suç duyurusunu işleme alan savcılık, başlattığı soruşturmada, Akkaya’yı darp eden asker ve polislere iftira attığını ileri sürerek takipsizlik kararı verdi. Savcılık takipsizlik kararına gerekçe olarak şunları ifade etti:  “Soruşturma dosyası tetkik edildiğinde, Nihat Akkaya'nın iddialarının asılsız olduğu; işlemlere tanık olan doktor ve muhtarın alınan ifadelerinde iddiaların asılsız olduğunun sabitlendiği; kolluk personelinin neredeyse her gün benzer işlemleri gerçekleştirdiğinin, yapılan işlemler sonrasında ilgili şahısların adli rapor için hastaneye götürüleceklerini bildiklerinin, kolluğun darp cebir raporunun alınacağını bile bile iddia edildiği gibi 1 saat boyunca kötü muamelede bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu. Kolluk personelince yaralamaya, tehdide ve hakarete maruz kaldığı iddialarının asılsız olduğunun, gerçeği yansıtmadığının, atılı suçların kolluk personelince işlenmediğini, kendisindeki sıyrıkların, etkisiz hale getirilirken olağan olarak meydana gelmiş sıyrıklar olduğunun, kendisinin yerde kendi kendine sürünmesi sonrası oluşan ufak yaralanmalar olduğunun anlaşılması üzerine şikayet edilen kolluk görevlileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına.” 

AKKAYA VE YAKINLARI HAKKINDA SORUŞTURMA

Akkaya’nın “iftira” attığını ve yakınlarının ise ona “yalancı şahitlik” yaptıklarını belirten savcı, Akkaya ve yakınları hakkında “Kamu görevlileri hakkında iftira atmak”, “Kamu görevlisine hakaret” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” gerekçesi ile haklarında kamu davası açılmasına karar verdi. 

TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZA RET

Savcılığın takipsizlik kararına Sarız Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne itiraz eden Akkaya’nın avukatı, savcı hakkında ise Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) “Tarafsızlığını yitirdiği ve görevini kötüye kullandığı” gerekçisi ile şikayette bulundu. Takipsizliğe yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedilirken, savcı hakkında yapılan şikayete ilişkin ise henüz bir karar verilmedi.

TAKPSİZLİK KARARI AYM’YE TAŞINDI

Savcının takipsizlik kararının ardından Akkaya, avukatı aracılığıyla 25 Şubat 2019 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

POLİSLERE MAĞDUR SIFATI VERİLDİ

Akkaya ve yakınları hakkında hazırlanan iddianame 22 Ocak 2019’da Sarız Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Akkaya’yı darp eden 10 asker ve polis mağdur olarak gösterildi.

İŞKENCEYE UĞRAYAN AKKAYA’YA CEZA

23 Mart 2019’da başlayan yargılama sonucunda mahkeme Nihat Akkaya hakkında, “Kamu görevlisine iftira” ve “Kamu görevlisine hakaret” suçlamalarından 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Mahkeme ayrıca Akkaya hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan beraat kararı verdi.  Akkaya’nın eşi Rafiye Akkaya ve kayınvalidesi Vahide Türk hakkında ise  “Yalancı tanıklık” yaptıkları gerekçesiyle 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verilerek, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Mahkeme hükmün açıklamasını geriye bıraktığı için dosyanın istinafa gitmesi de engellenmiş oldu. Rafiye Akkaya, “Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandığı davadan da beraat etti. 

HAGB KARARINA İTİRAZ

Mahkemenin verdiği Hükmün Açıklamasını Geriye Bırakılması (HAGB) kararı nedeniyle dosyayı istinafa taşıyamayan Akkaya’nın avukatı, mahkemenin kararına Kayseri 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme HAGB kararının bozulması için dosyayı Sarız Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

HAGB KALDIRILDI

Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (25 Aralık) görülen duruşmada mahkeme Akkaya ve eşine aynı cezaları tekrar vererek, HABG hükmünün kaldırılmasına karar verdi. Bu karar ile dosya için istinaf yolu açılmış oldu. Bu kararla birlikte avukatların dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşıması bekleniyor.

AMACI MAĞDURU YARGILATMAK

Akkaya’nın avukatı Nagehan Avçil, müvekkiline yapılan işkencenin sağlık raporları ve tanık ifadeleri ile kanıtlanmasına rağmen Sarız Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunun düşman hukukuna örnek olacak şekilde takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Müvekkilinin Anayasa’da düzenlenen hak arama hürriyetini savcılık tarafından açıkça ihlal ettiğini ifade eden Avçil, yaptıkları suç duyurusunda soruşturma savcısının müvekkiline “terörist” ifadesini kullanarak amacının işkence suçuna ilişkin soruşturma yürütmek yerine müvekkilini ve suçun tanıklarını yargılatmak olduğunu gösterdiğini belirtti.  

HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ ELLERİNDEN ALINDI

Müvekkili hakkında “Örgüt üyesi” ile yürütülen soruşturma nedeniyle “ terörist” yaftası yapıştıran soruşturma savcısının masumiyet karinesini ihlal ettiğini ifade eden Avçil, savcının söz konusu ettiği soruşturmada müvekkilinin beraat ettiğini söyledi. 

Soruşturma savcısı hakkında HSK’ye şikayet dilekçesi verdiğini aktaran Avçil, “HSK’ye yapılan şikayetten sonuç alınacağını düşünmüyoruz. Nitekim yapılan yargılamada işkenceyi meşrulaştıran ve yeni işkence suçlarına teşvik eden bir karar verdi. Bu kararla birlikte yurttaşların hak arama özgürlüğü mahkemenin mahkumiyet kararı ile ellerinden alınmış oldu” diye konuştu.

MA / Erdoğan Alayumat