İçişleri Bakanlığı’nın 24 Ağustos’ta İstanbul'da gözaltına alındığını duyurduğu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin yaptığı incelemelerde işkence gördüğü tespit edilen Sonuç Gürdeğir, 3 kardeşi ve 2 yakını tutuklandı.

İFADE VERMEYİ REDDETTİ

İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra memleketi Bingöl'e getirilen Gürdeğir, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgusunun ardından adliyeye çıkarıldı. Savcılık ifadesinde susma hakkını kullanan Gürdeğir, "örgüt üyesi olmak", "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklama istemi ile Bingöl Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 

Dosyasında gizlilik kararı bulunan Gürdeğir, mahkemedeki ifadesinde, "Daha önce emniyet ve savcılıkta susma hakkımı kullandım. Aynı şekilde hakimliğinizce yapılacak sorguda da susma hakkımı kullanmak istiyorum. Benim susma hakkımı kullanma sebebim gözaltında bulunduğum süreçte, emniyette maruz kaldığım fiziki ve psikolojik işkencedir. Bunun dışında 11-12 yıldır görmediğim kız kardeşlerimin de asılsız bir beyanla tutuklanmasına karşı aldığım tutumdur" dedi.

Mahkemece hakkında tutuklama kararı verilen Gürdeğir, Bingöl M Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 

YAKINLARI DA TUTUKLANDI

Gürdeğir'in İstanbul'a gitmesine yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan kardeşleri Özge, Prenses ve Ertan Gürdeğir ile uzaktan yakını Mehmet Guyıldar ve adı öğrenilemeyen bir kişi daha "örgüte yardım etmek" iddiasıyla tutuklandı.