İşçiler ve emekçiler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolaysıyla açıklama yaptı. Sokaklara çıkarak taleplerini haykıran işçiler ve emekçiler, halaylarla kutlama yaptı ve işçiler üzerindeki baskılara tepki gösterdi. 

İZMİR

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası, örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlik işçileriyle 1 Mayıs’ı konvoyla kutladı. Buca Belediyesi temizlik işleri işçileri de, işyerlerinde güne 1 Mayıs’ı kutlayarak başladı. Kutlamalarda, İstanbul’da DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösterildi. 

ÇİĞLİ’DE HALAYLI KUTLAMA

Çiğli Belediyesi emekçileriyle birlikte 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü alınan tedbirler doğrultusunda şantiye tesisinde kutladı. Belediye Başkan Utku Gümrükçü, DİSK/Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, meclis üyeleri ve iş yeri temsilcilerinin katıldığı 1 Mayıs kutlaması, şantiye tesisinde yapıldı. Eldiven ve maskelerini takan işçiler, salgına karşı fiziki mesafe kuralına uygun olarak halay çekti. Diğer işçiler ise mesafe korunması amacıyla yerlere yapıştırılan noktalarda kutlamayı takip etti.

İŞÇİLERE KARANFİL DAĞITILDI

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 1 Mayıs'ı koronavirüs salgınına karşı mücadele veren temizlik işçileriyle birlikte kutladı. Saat 07.00'deki mesai öncesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün Uzundere'deki şantiyesine gelen Başkan Selvitopu, teşekkür ettiği işçilere kırmızı karanfiller verdi. Kutlamada DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara ve belediye başkan yardımcıları da yer aldı.

Güzelbahçe'deki 1 Mayıs kutlamaları, koronavirüs tedbirleri nedeniyle, bu yıl farklı bir biçimde yapıldı. Belediyenin fen işleri şantiyesinde, fiziki mesafe kuralına uyularak yapılan etkinlikte ortaya renkli görüntüler çıktı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle işçilere çiçek verdi.

Kutlamaya CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Belediye-İş Sendikası 4 Nolu Şube Başkanı Ayhan Doğan, sendika yöneticileri, başkan yardımcıları, müdürler, amirler ve belediye personeli katıldı. Güzelbahçe Belediyesi Fen İşleri şantiyesinde toplanan işçilere konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “1 Mayıs’ı bu sene alanlarda değil şantiyemizde kutluyoruz” dedi. 

KADINLAR 1 MAYIS’I BALKONA TAŞIDI

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla İzmir’de sabah saatlerinden itibaren kadınlar, 1 Mayıs taleplerini balkonlara yansıttı. Kadınlar Birlikte Güçlü, “Hadi herkes sarı bezlerini hazırlasın. Bugün ücretli-ücretsiz emeğimizi görünür kılma, erkek şiddetine ses çıkarma, kadın dayanışmasını büyütme günüdür. Balkona, pencereye, dışardaysak çantamıza asıp fotoğraflarını çekiyoruz, istersek üstüne taleplerimizi yazıyoruz” diyerek çağrı yaptı. Kadınlar yapılan çağrıya sarı bezlere yazdıkları taleplerle karşılık verdi. Kadınların taleplerine erkek şiddeti, çalışma yaşamındaki ücret eşitsizliği ve barış isteği yansıdı.

DERSİM 

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs’ı, Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda kutladı. Açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, görevden alınan Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi ile sendika, siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî Yek Gulan”, “AKP’ye teslim olmayacağız” sloganlarının atıldığı eylemde, yaşamını yitiren emekçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

‘PARASIZ HİZMET SUNULMALI’

Açıklamayı yapan KESK Dersim Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kasun, ülkenin işçi ve emekçileri olarak 1 Mayıs’ında her yıl olduğu gibi umutları, bilinçleri ve dayanışma ile bir arada olduklarını söyledi.  Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince durdurulması gerektiğini ifade eden Kasun, işçiler ücretli izne çıkarılması gerektiğini belirtti. Salgın süresince herkesin işi ve geçiminin devlet güvencesinde olması gerektiğini dile getiren Kasun, “Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, evde kalınan dönemlerde ev içi şiddetin önlenmesi için devlet etkin önlemler almalı. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak istiyoruz Gülistan Doku’nun bulunması için çabalar artırılmalı ve bu konudaki soruşturma birilerini korumak adına değil tarafsızca yapılmalı” dedi.

Dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracaklarını vurgulayan Kasun, 2020 yılının 1 Mayıs’ında tarihin kırılma anı ilan ettiklerini ifade etti. Birliği, mücadeleyi ve dayanışmamızı toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceklerini dile getiren Kasun, “Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız” şeklinde konuştu.

Etkinlik, 10 Ekim 2015’te Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler için alana karanfiller bırakıldı. 

HDP Dersim İl Örgütü de 1 Mayıs’a ilişkin il binasında açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, 1 Mayıs’ın koronavirüs salgının, tüm dünyada ve Türkiye’de kapitalist krizin derinleşmesiyle birlikte keskinleşen bir sınıf mücadelesi olarak yaşandığını belirtti.  

OVACIK’TA 1 MAYIS MARŞI

Ovacık Belediyesi’nin önünde davul zurna eşliğinde 1 Mayıs kutlandı. Koronavirüs salgını nedeniyle insanların sokağa çıkamadığı süreçte araçlarla 1 Mayıs marşı çaldıklarını belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Tüm emekçilerimizin 1 Mayıs’ını kutluyoruz. Kutlamamıza halkımız, alkışlarla, zafer işaretleriyle bizleri selamladılar” diye konuştu. Belediye araçları Ovacık’ı sokak sokak dolaşarak 1 Mayıs marşını çalmaya devam etti.

İŞÇİLERDEN 1 MAYIS KUTLAMASI

Dersim’de bulunan Fırat Elektrik Dağıtım işçileri, İşçi ve Emekçilerin Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ı kutladı. ‘Emeğin ve emekçilerin kurtuluşu, emekçilerin savaşımı ile kazanılacaktır’ pankartıyla iş yeri önünde ‘‘1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” ve “Yaşasın 1 Mayıs’’ sloganları atan işçiler, yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulundu.

BATMAN   

Batman’daki emek örgütleri, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün sembolik bir kutlama gerçekleştirdi. Petrol-İş Sendikası binası önünde KESK, DİSK, Petrol-İş, Batman Tabip Odası temsilcileri bir araya geldi. Kurumlar adına ortak açıklamayı ise SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan okudu. Koronavirüs salgınına insanlığın hazır olmaması nedeninin kapitalist düzen olduğunu vurgulayan Topkan, salgının ölümcül etkileriyle ise yine işçi ve emekçilerinin sırtına yüklendiğini belirtti. Topkan, tüm işçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs'ı kutlayarak işçilere örgütlenme çağrısında bulundu. 

HDP Batman İl Örgütü de, parti binası önünde düzenlediği basın açıklaması ile 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklamaya, HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz, Feleknas Uca ile görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve partililer katıldı. Maske takan grup, fiziki mesafeye dikkat ederek açıklama yaptı. 

Açıklama yapan HDP’li vekil Necdet İpekyüz, emekçilerin yoksulluk ile mücadele ettiğini belirterek, HDP’nin buna izin vermeyeceğini kaydetti. Açıklamadan sonra grup, “Bijî yek Gulan” sloganı attı. Açıklama sonrası il binasına giren partililer, balkonlardan sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalar dalgalandırarak 1 Mayıs işçi marşını hep birlikte söyledi.

URFA 

Urfa Barosu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı yaptığı yazılı açıklamayla kutladı. Açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kitlesel kutlamaların yapılamayacağına işaret edilerek, "Covid-19'un faturası yine her felakette olduğu gibi işçiye-emekçiye çıkartılmış bulunmaktadır. Çünkü sermaye ve destekçisi hükümetler çıkış ve kurtuluşu yine işçinin-emekçinin alın terinde bulmuş durumdadır. Onlara göre bu kriz, sokağa çıkma yasakları ile emekçiler ekmeklerinden edilerek ama bin lira için PTT kuyruklarına sokularak, işçileri-emekçileri ücretsiz izne ayırarak veya tamamen işlerinden edilerek atlatılabilir. Çalışmaya devam eden ve salgın sürecinde evde kalamayan ve dolayısıyla kendini ve ailesini koruma fırsatından yoksun bırakılanların da sırtına yeni vergiler bindirilerek yine emekçinin alın teri ile krizi çözme gayreti hasıl olmuştur" denildi. 

İşçilerin haklarının gasp edilmesini kabul edilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: "Adalet mefhumunun ortaya çıkış sebebi; hakkından edilenler, ezilenler, mağdur edilenlerdir. Bu sebeple, Şanlıurfa Barosu olarak; 'Kanlı 1 Mayısı' unutmadığımızı, her fırsatta hakları gasp edilen işçi-emekçinin yanında ve gasp edenlerin karşısında olduğumuzu, insan onuruna yakışır şartlar sağlanana kadar onlarla bir ve beraber olacağımızı belirtiyor 1 Mayıs Bayramını kutluyoruz."

KARS 

İHD Kars Şubesi, 1 Mayıs vesilesiyle açıklama yaptı. Şube Başkanı Güldane Kılıç tarafından yazılı yapılan açıklamada, koronavirus salgınının emeğin gücünü gösterdiğine işaret edilerek, “Yaşamın olağan seyrinde devam edebilmesinin ancak işçinin emeği ile mümkün olduğunu göstermiştir. Gelişme ve refah adı altında geleceğimizin ve sağlığımızın ipotek altına alındığını en net biçimde gözler önüne sermiştir. Bu da eski düzene dönmenin kapitalizmin yarattığı yaşam formlarının sürdürülebilir olmadığının anlaşılmasına sebep olmuştur. Başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan herkesi, emekçileri, üretenleri dayanışmaya ve aynı saflarda mücadele etmesi gerekiyor” denildi.

SİİRT 

HDP Siirt İl Örgütü, il binalarında düzenledikleri basın açıklaması ile 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklama yapan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, HDP belediyelerinin hedef gösterilmesine dikkat çekti. İşçilerin 1 Mayıs'ını kutlayan Taş, işçi ve emekçiler ile birlikte demokratik bir düzen için mücadele edeceklerini vurguladı.

ELAZIĞ  

Elazığ KESK Şubeler Platformu, Hozat Garajı’nda 1 Mayıs’a ilişkin basın açıklaması yaptı. “ Bijî 1 Gulan, Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açılırken, açıklamaya HDP’li yöneticiler de katıldı. Açıklamayı Yapan YOL-SEN Başkanı Kenan Korkmaz, 24 Ocak depreminin yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirterek, günlerin baskı ve zulüm içinde geçtiğini kaydetti. Korkmaz, yeni bir düzenin gelmesi için, Türkiye ve tüm ülkelerde yitirilenlerin anısına mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.