Mardin’in Nusaybin ilçesinde 10 Şubat'ta uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede 1 Mart’ta yaşamını yitiren iş insanı Oktay Mungan’ın öldürülmesine ilişkin iddianame hazırlandı. Cinayetin son yıllarda Nusaybin’de adı iş insanlarına yönelik saldırılarla anılan AK Ocaklar ile ilişkisi olduğu ileri sürüldü. İddianame kapsamında Oktay Mungan’ın öldürülmesine ilişkin Onur Yıldız ve Deniz Işık hakkında “Tasarlayarak öldürme” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, İzzettin Düzkaya, Abdullah Er, Adnan Koç, Ahmet Yıldız, Gürkan Çalışkan, Oğuzhan Karayılan ve Sinan Demirtaş, “Tasarlayarak öldürmeye yardım etme” ile suçuna yer verildi.

19 KİŞİYE İDDİANAME

Dosyada, iş insanı M. Şerif Başak ile AK Ocaklar isimli yapı ve Nusaybin’deki jandarma ve polisle ilişkileriyle bilinen Kemal Ürün ve Vedat Ürün, “azmettirici” olarak yer aldı. Ayrıca Kemal ve Vedat Ürün’ün firari oldukları, henüz yakalanmadıklarına yer verildi. İddianamede, bu isimler dışında 4’ü “suçluyu kayırma”, 2’si saldırganları yaraladıkları nedeniyle toplam 19 kişi hakkında ceza talep edildi.

İSTANBUL’DAN 6 KİŞİ GELDİ

İddianamede, yer alan itiraflarda M. Şerif Başak’ın talebiyle Kemal Ürün’ün ayarladığı Nusaybinli olmayan 6 kişinin olaydan önce İstanbul’dan gelerek Mardin’de bir otelde konakladıkları ve cinayet için bir aya yakın hazırlık yaptıkları tespitine yer verildi. Yine söz konusu isimlerin birbirleriyle olan telefon görüşmeleri, bağlantılarına yer verilen dosyada, dernek adı altında faaliyet gösteren AK Ocaklar isimli yapıyla ilişkilerine dair tek bir cümleye yer verilmemesi dikkat çekti. 

ÇETE OLGUSU GÖRÜLMEDİ 

Firari olan isimlerden Kemal Ürün ve Vedat Ürün’ün dernek adı altındaki AK Ocaklar isimli yapının bir dönem yöneticisi oldukları bilinmesi ve üyeliklerinin sürmesine rağmen iddianamede “çete” olgusuna yer verilmedi. Yine söz konusu isimlerin çok sayıda yakını bu yapıyla ilişkilerini sürdürürken, Kemal Ürün, yerel medyada “hayırsever iş adamı” sıfatıyla anılıyor. Kemal Ürün’ün daha önce Nusaybin’de emniyet ve jandarma yetkilileriyle olan fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Daha önce ilçeyi ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gibi bazı bakanlar da dernek yöneticileriyle yan yana gelen isimlerin başını çekiyor.