Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, giderek artan ve önlem alınmayan iş cinayetlerinin araştırılması, engellenmesi, işçilerin sorunları ve mağduriyetlerinin araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

İş kazaları ve cinayetlerinin ülke gündeminde can alıcı sorunlardan bir olduğuna dikkat çekilen önergede, denetimin olmaması yanı sıra işyerlerinde işverenlerin cezai sorumluluklarında olmayışının, iş cinayetlerinde artışa neden olduğu vurgulandı.

14 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğu hatırlatılan önergede, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin tespit ettiği verilere göre; 2012 yılında 876, 2013 yılında bin 235’ten fazla işçi çalışırken yaşamını yitirmiştir. 2014 yılında önlenebilir sebeplere rağmen en az bin 736 işçi yaşamını yitirirken, 2020 yılının Mart ayında 14’ü Koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçi hayatını kaybetmiştir” verileri paylaşıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle “evde kal” çağrılarının işçileri teğet geçtiği kaydedilen önergede, “İşverenlerin almadığı önlemler nedeniyle gerçekleşen iş cinayetlerine bir de koronavirüs salgını eklenmiştir. Oysa sosyal devlet ilkesi gereği, işsizlik fonunda biriken mevduatların işçilere aktarılması ve işçilerin sağlık açısından kritik zamanlarda evde kalmaları sağlanması elzemdir. Kuşkusuz birçok iş kazası incelendiği vakit, gerekli önlemlerin alınmadığı, işçilerin sağlıksız ve güvenliksiz koşullarda çalıştırıldığı görülmektedir. İş kazalarının meydana gelmesinde yüksek risk barındıran işyerleri ve iş kollarında ölüm yahut yaralama vakalarının gerçekleşmesi öngörülebilir olup, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemleri almayan, işçiye iş sağlığı ve eğitimi vermeyen işverenin doğabilecek iş kazalarında ihmali davranışından ötürü önemli oranda sorumlu olduğu kabul edilmemekte, buna ilişkin çalışmalar yürütülmemektedir” denildi.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE DÜZENLEME YOK

Mevsimlik işçilere dair yasal bir düzenleme olmadığına işaret edilen önergede, birçok mevsimlik işçinin güvencesiz yöntemlerle yapılan seyahatlerde yaşamını yitirdiği belirtildi. Kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların maruz kaldıkları mağduriyetler dikkate dahi alınmadığı vurgulanan önergede, şu ifadelere yer verildi: “Koronavirüs nedeniyle herkesin evde kaldığı bir dönemde çalışmaya zorlanan işçilerin maruz kaldıkları hak ihlalleri ile artan iş cinayetlerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi elzemdir. İşçilerin büyük mücadelesi neticesinde Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan 1 Mayıs dolayısıyla işçilerin çalışma koşulları ile yaşam hakkı ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”