Şırnak'ın İdil ilçesinde Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu'nda okuyan S.K. isimli öğretmen, K İstiklal Marşı okunurken güldüğü gerekçesiyle K.S. adlı öğrenciye şiddet uyguladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, yaşanan şiddeti Silopi ilçe binası önünde protesto etti. Açıklamaya HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir, belediye eşbakanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Gençlik Meclis Üyeleri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

İDEOLOJİK YAKLAŞIM 

"Li hember êrîşên nîjadperest en li ser gelê me û zimanê me bêdeng nemîne (Halkımızın ve dilimizin üzerindeki ırkçı saldırılara sessiz kalma)" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Yasin Öztaş, "Yaşanan bu durum tamamıyla ideolojik bir mesele olup Türkiye’nin tamamına yayılmış olan bir durumdur. Bunun bir sonucu olarak Kürde karşı oluşan tahammülsüzlük siyasetçilerden tutalım iş insanlarına, iş insanlarından tutalım normal eğitim-öğretim kademesinde yer alan kişilere bile sirayet etmiştir. İlçemizde yaşanan bu olayı, sadece bir kişinin yaptığı münferit bir olay değil, ideolojik bir olay olarak ele almak gereklidir" dedi. Öztaş, saldırının ilk olmadığını belirterek, "Bu ırkçı saldırının faili, sistematik bir şekilde halkımızı hedef alan AKP-MHP’nin kutuplaştırıcı siyaseti ve bu siyaset üzerinden şekillenen eğitim sisteminde yetişen zihinlerin sonucudur" diye ifade etti.  

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Öztaş konuşmasına şöyle devam etti: "1960'larda Kürtçe konuşana para cezası yağdıran, Kürtçe ıslık çaldığı için Apê Musa'ya dava açan, 1980'lerde 'Kürtçe Konuş Çok Konuş' kampanyaları düzenleyen zihniyet bugün sözde bir eğitimci eliyle 12 yaşındaki bir çocuğun gülüşünü bahane etmek suretiyle tekrar ortaya çıkmıştır. İçinde görev yaptığı coğrafyanın insanlarına, o insanların ırkına, kültürüne düşmanca duygularla yaklaşan, hakaret eden bir bireyden bir eğitimci olması beklenemez."

Öztaş, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.