Şırnak'ın İdil ilçesinde Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu'nda öğretmen S.K. İstiklal Marşı okunurken güldüğü gerekçesiyle K.S. adlı öğrenciye şiddet uygulayarak, "Sen kim oluyorsun da benim şerefli marşıma gülüyorsun? Senin bir marşın bile yok. Siz Kürtler ancak halay çekersiniz" hakaretinde bulunmuştu. 

Öğretmenin ırkçı söylemlerine karşı Şırnak İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’ne başvuran aile İHD'nin avukatlarıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığına giderek, S.K. hakkında suç duyurusunda bulundu. 

CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Yapılan suç duyurusunda şunlara yer verildi:" Şüpheli pedagojik formasyon almış olmasına rağmen,  uygulamış olduğu şiddet ve sarf ettiği ifade ile çocuk olan müvekkilimizin ruhsal, bedensel ve psikolojik gelişim düzeyini göz önünde bulundurmadan, müvekkilin onur ve haysiyetini zedeleyici sonuçlar doğuran bir eylem gerçekleştirmiştir. Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf bir ülke olup, sözleşme hükümleri devletler, ebeveynler ve yetişkinler açısından bağlayıcı hükümler taşımaktadır. Ayrıca, sözleşme devletlerin bu hükümler karşısında pozisyon almasını zorunlu kılmaktadır. Şikayet dilekçesi ile ayrıntılı bir şekilde açıkladığımız olguların araştırılması için savcılık tarafından soruşturma başlatılarak; yürütülecek soruşturma neticesinde şüpheli hakkında cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmasını vekaleten arz ve talep ederiz" denildi. 

KAMERALAR İNCELENSİN

Dilekçede ayrıca, “Aileye ifade edilen ve henüz bir iddia olan bu durumun ortaya çıkarılması amacıyla 10/09/2021 ve 13/09/2021 tarihlerinde okul bahçe ve koridorlarını gören bütün güvenlik kamera kayıtların incelenmesi ve gerekli araştırmaların yapılmasını sayın savcılığınızdan talep ederiz. Sayın savcılığınızca güvenlik kamera kayıtlarında yapılacak incelemede, iddiaları doğrular şekilde, okul içerisinde öğrenciler ile iletişim kuran polisler hakkında da gerekli yasal işlemlerin başlatılması ve haklarında soruşturma başlatılması talebimizi bildiririz” ifadeleri yer aldı.