Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Önder ve Battalgazi mahallelerinde dün gece ırkçı gruplar Suriyeli mültecilerin ev ve iş yerlerine saldırdı. Mahallede dün yaşananların boyutu camları dökülen, yıkılan ve yakılan iş yeri ve evlerin görüntüsüyle ortaya çıktı. Her iki mahallede de Suriyelilerle karşılaşmak mümkün değilken, dün gece yeterli önlem almadığı belirtilen polisler ise her sokak başına barikat kurdu. Bazı mülteciler kırılan evlerinin camından dışarıyı izlerken, çoğunun sabaha karşı mahalleyi terk ettiği öğrenildi.

Evleri ve işyerleri saldırıya uğrayan Suriyeli mültecilerden geri kalanlar da mahalleyi terk etmeye hazırlanıyor. Geçici koruma altında olan mültecilerin birçoğunun evinin sabaha karşı polisler eşliğinde tahliye edildiği öğrenildi. Mahallelilerden edindiğimiz bilgiye göre, evlerinden çıkmak zorunda bırakılan mülteciler, yurt ve spor salonlarına götürüldü. 

'NEREYE GİDECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ'

Görüşmek istediğimiz mültecilerin evlerinden çıkamadıkları görülürken, mültecilerin bir çoğu görüntü vermekten çekindi. Birçok mülteci ise kendi imkanlarıyla mahalleyi terk etti. İsminin açık yazılmasını istemeyen Suriyeli mülteci M.R., 5 kişilik ailesiyle yaşadığı evini boşalttığını ancak nereye gideceklerini bilmediğini belirtti. M.R., “Geçici koruma altındayız ama koruma yok. Yardım istiyoruz. Dün gece kıyamet koptu. Çocuklar uyuyamadı” dedi. 

KIZILAY: SALDIRI OLURSA ARAYIN 

Saldırıların ardından Kızılay’ ı aradığını belirten M.R., “Kızılay’dan benimle konuşan yetkili, ‘Evinize saldırı olursa haber verin’ diyerek telefonu kapattı” dedi.  Polisin dün gece kendilerine saldıran gruba sert müdahale etmediğini de belirten M.R., “Destek istiyoruz. Can güvenliğimiz yok” ifadelerini kullandı.

EVLERE TÜRK BAYRAĞI 

Mahallenin birçok sokağında polisin beklediği görülürken, birçok iş yeri ve evin camlarında Türk bayrağının asılı olması dikkat çekti. Özellikle mültecilere ait iş yerlerinin yakınında bulunun her iş yerinde bayrak asılı. Öte yandan bazı iş yerlerin de daha önce astıkları Arapça yazılı tabelaları sökmeye çalıştığı görüldü. 

ÜLKÜ OCAKLARI ÖNCÜLÜĞÜNDE 

Mahalledeki görgü tanıkları, iki gündür mahallede üyeleri bulunan Karapürçek Ülkü Ocakları öncülüğünde ırkçı bir grubun sokaklarda tekbir getirerek dolaştığını anlattı. İsmini vermek istemeyen bir mahalleli, “Dün yapılan saldırıda sadece bu mahallede yaşayanlar yoktu. Farklı plakalı araçlar vardı sokaklarda. Çevre illerden de geldiklerini düşünüyoruz. Polis de yeterli bir önlem almadı” diye belirtti. 

MA / Zemo Ağgöz