Mardin’in Mazıdağı ilçesinden fındık toplamak üzere mevsimlik işçi olarak Sakarya'nın Ortaköy ilçesine giden Kürt ailelerin önceki gün işverenler ve köylülerin ırkçı saldırısına uğramasına dönük tepkiler sürüyor. İşçi Dayanışma Derneği (İDD) Başkanı Ali Karabudak ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu üyesi Maşuk Öztekin, söz konusu saldırıların siyasi atmosferle paralellik gösterdiğini belirtti. 

‘DEVLET BAYRAK’ SÖYLEMLERİ

Irkçı saldırının cezasızlık politikalarından kaynaklandığına dikkat çeken HDK Emek Meclisi üyesi Maşuk Öztekin, mevsimlik tarım işçilerinin Karadeniz’de buna benzer birçok olayla karşı karşıya kaldığını anımsattı. Mevsimlik işçilerin güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığına dikkati çeken Öztekin, küçük hesaplar peşinde olan bazı işverenlerin iş bitimine yakın işçilerin ücretlerini ödememek adına “devlet bayrak” söylemleriyle linç girişimde bulunduğunu kaydetti.

Artan milliyetçiliğin iktidar partisinden kaynaklandığını ve bunun da ırkçı saldırıların yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Öztekin, “Kürdistan’daki üretim alanları bir şekilde savaş politikalarıyla işlevsiz bırakıldı. Yoksullaştırılan halk, ucuz iş gücü olarak Türkiye’nin her yanına dağılıyor. Bu nedenle inşaat ve tarım işçilerinin büyük çoğunluğu Kürt” dedi. 

‘BARIŞ DİLİNİ EGEMEN KILIN’

Saldırılarının siyasi atmosfere paralellik gösterdiğini ve çözüm sürecinde bu tür ırkçı saldırılara az rastlandığını ifade eden Öztekin, “İnsanlar durduk yere başka bir yere çalışmaya gitmez. Kürtlerin yoksullaşması ve mevsimlik işçi olarak çalışması yaşanan savaşın bir ürünüdür. Halklar arasındaki savaş kimseye bir şey kazandırmaz. Bu nedenle devlete olayın takipçisi olmasını ve barış dilini egemen kılma çağrısında bulunuyorum” diye seslendi. 

‘SALDIRI SİYASİ ATMOSFERİN YANSIMASI’

Kürtlere karşı ötekileştirme ve yoğun bir saldırı olduğuna dikkati çeken İDD Başkanı Ali Karabudak ise, “İnsanların kardeşçe yaşadığı bir ülke yerine kendi çıkarları için kendilerinden olmayanları ötekileştiren bir siyaset anlayışı toplumda kutuplaştırmaya neden oldu. Sakarya'daki saldırı da Türkiye siyasetinin geldiği noktayı gösteriyor. Ötekileştirme politikaları sonucunda ister istemez yurttaşlar birbirini düşman gibi görmeye başladı. Saldırı siyasi atmosferin yansıması oldu” değerlendirmesinde bulundu. Karabudak, saldırıya uğrayan işçilere dayanışma çağrısında bulundu.