Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan Büşra Tarım, dün sosyal medya hesabından “Artık tayinim çıkabilir mii Allahım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı da” şeklinde ırkçı bir paylaşımda bulundu. Bu paylaşımına yönelik tepkiler üzerine Tarım bir süre sonra sosyal medya hesabını kapattı. Nusaybin Kaymakamlığı ise, Tarım’ı savunur nitelikte bir açıklama yayımladı. 

Kaymakamlığa ait resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İlçemizde görev yapan bir öğretmenimizin sosyal medya hesabından, bilgisi dışında kendisine ait olmayan ifadeler kullanılmıştır. Öğretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunmuş olup, adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır” denilerek, sözkonusu paylaşımın Tarım’ın “bilgisi dışında yapıldığı” öne sürüldü.

Bu açıklamaya yönelik de tepkiler gelmesi üzerine Kaymakamlık açıklamayı sosyal medya hesabından sildi. Kaymakamlığın resmi internet sitesinde de açıklamanın yayınlanmadığı görüldü.

EĞİTİM SEN’DEN SUÇ DUYURUSU

Diğer resmi kurumlardan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mardin Şubesi ırkçı paylaşımda bulunan Büşra Tarım hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

ÖĞRETMEN SORULARI YANITLAMAKTAN KAÇINDI

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla ilgili  Mezopotamya Ajans'ı (MA) muhabiri'nin cep telefonu üzerinden ulaşarak yönelttiği soruları yanıtlamaktan kaçınan Tarım, telefon numarasına nasıl ulaşıldığının peşine düşüp,  bu konuda “Açıklamanızı gerekli yerlere yaparsınız” tehdidinde bulundu.

EĞİTİM SEN: MÜNFERİT DEĞİL, İDEOLOJİK

Tarım hakkında suç duyurusunda bulunan Eğitim Sen Mardin Şubesi’nin Eşbaşkanı Mustafa Bozan, paylaşımı gördüklerinde aslında çok şaşırmadıklarını, uzun zamandır benzer yaklaşımlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Daha önce de bölge kentlerinde benzer durumların farklı şekillerde ortaya çıktığını belirten Bozan, bunu yapanın bir öğretmen olmasının kendilerini ayrıca üzdüğünü ifade etti.

Olayın bireysel bir olay olmadığını vurgulayan Bozan, “Biraz daha ayrıntılı ele aldığımızda faşizmin ideolojik bir olgu olduğunu görüyoruz. Yani bireysel ruh haliyle ya da o an yaşadığı psikoloji ile ilgili değildir. Açıkçası bu tamamıyla ideolojik bir meseledir ve Türkiye’nin tamamına yayılmış bir durumdur. Bunun siyasetçilerden tutalım iş insanlarına, iş insanlarından tutalım normal eğitim-öğretim kademesinde yer alan mevki ya da statü sahiplerinde görebiliyoruz. Bu sadece bir kişinin yaptığı münferit bir olay değil, ideolojik bir olaydır. Bu ideoloji Türkiye’ye yayılmaktadır. Basın yoluyla da siyasetçiler eliyle de yayılmaktadır” dedi.

‘SİSTEMATİK BİR IRKÇILIK’

Bozan, yaşanan durumun ideolojik olduğunun Nusaybin Kaymakamlığının olayla alakası olmamasına ve konuya dair bilgisi olmamasına rağmen yaptığı reddedici açıklamadan da görülebileceğini kaydetti. Bozan, “Nusaybin Kaymakamlığı işi olmamasına rağmen, görevi olmamasına rağmen çok komik, gerçekçi olmayan bir yaklaşımla, hesabın çalındığı gibi trajikomik bir açıklama ile devreye girdi” diye konuştu.

Benzer durumların Nusaybin özelinde sık sık karşılaşılan durumlar olduğunu dile getiren Bozan, olayın sistematik bir ırkçılık olduğunu belirtti. Bozan, konuya dair her türlü yasal süreci başlattıklarını belirterek, "Bu tür yaklaşımlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Bu gibi hastalıklı zihniyetlerin bizim çocuklarımızı, bizim topraklarımızda eğitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

MÜLAKAT SİSTEMİNİN SONUÇLARI

Yaşanan durumun kamuya alımlardaki ideolojik yaklaşımdan kaynaklandığının altını çizen Bozan, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle devreye konulan uygulamaların bu tür durumları tetiklediğini kaydetti. Özellikle OHAL sonrası devreye giren mülakat sistemine değinen Bozan, mülakat sistemi ile bölgeye gönderilen kamu emekçilerinin sistemli ve bilinçli olarak belirlendiğini söyledi.

Bozan, bölgede Kürt düşmanlığından beslenen zihniyetin ayyuka çıktığını ifade ederek, bunun toplumsal yapıyı da bozmaya dönük olduğunu vurguladı.

Sistemin devam ettirilebilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’nin kanuna aykırı bulduğu “mülakat” sisteminin yeniden Meclis’ten geçirildiğini hatırlatan Bozan, Eğitim Sen olarak mülakat sisteminin alt metnini iktidara yakın kişilerin kamuya yerleştirilmesine neden olacağı şeklinde okuduklarını söyledi. Bu uygulamaların bölgede ırkçı yaklaşımlı zihniyetteki kişilerin artmasına neden olduğunu belirten Bozan, yönetici kademelerine kadar benzer durumların yaşandığını ifade etti. Bozan, yaşanan olaya ilişkin yöneticilerin ses çıkarmamasının da bu durumun sonucu olduğunu kaydetti.

MA / Ahmet Kanbal-Mardin