Şırnak’ın Uludere ilçesinde bulunan Yekmal Taburu Geymişule Üs Bölgesi’nde astsubay olarak görev yapan Kemal Güler (23), 4 Aralık 2021'de şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Güler’in ailesi geçen bir aylık süreçte herhangi bir gelişmenin olmaması nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin de katıldı. 

İHMAL SÖZ KONUSU

Kemal Güler’in ablası Fidan Özdemir, intihar ettiği iddia edilen kardeşiyle her gün konuştuğunu, psikolojik sorunlarının olmadığını belirterek, “En son gece görüştüğümüzde iyiydi. Hatta bizden börek istedi. Durumu şüpheli görüyoruz çünkü bir insanın 24 saatte kendini öldürmeye karar vermesi bize şüpheli geliyor. Bir ihmal söz konusu. Bunun açıklamasını ve kamuoyuna duyurulmasını istiyoruz” dedi.

İntihar ettiği iddia edilen kardeşinin kullandığı silahın başka birisine ait olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Özdemir, “O gün saat 15.00’da arkadaşıyla birlikte yemek istiyorlar. Anlatımlarına göre kardeşimin yemek yedikten sonra intihar ettiği söyleniyor. Bir insan yemek yiyeyim de intihar edeyim demez” diyerek şüphelere dikkati çekti. 

İHD: ŞÜPHELER AYDINLATILSIN

Ardından konuşan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin de soruşturmayı yürüten savcılığın olayı tamamen “intihar vakası” olarak değerlendirerek, gerekli tahkikatı yapmadığını vurguladı. İncin, “Devletin pozitif yükümlülüğü gereğince askerlerin başta can güvenliği devletin sorumluluğu altında. Ailenin aklında haklı olarak birçok soru işareti var. Bunların giderilmesi için savcılığın gerekli soruşturmayı sağlıklı bir şekilde ilerletmesi gerekiyor. Varsa sorumlu kişiler hakkında da yargılamanın başlatılması hakkında gerekli sorumluluğun gösterilmesini bekliyoruz. Burada yaşam hakkı ihlali söz konusu. Devletin güvenliği altında olan bir kişinin kendi canına kıymış olsa dahi bunun nedenlerinin araştırılması başta aile olmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekir” diye konuştu.(İzmir/MA)