Hukuk örgütü temsilcileri ve insan hakları savunucuları geçen günlerde Genel Bilgi Tarama Sistemi (GBT) bahanesiyle 3 üniversiteli gencin kaçırılmasına dair Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da katıldı. Hukuk örgütleri adına açıklamayı yapan avukat Sevinç Hocaoğulları, “Kimliklerini gösterip GBT yapılacağını söyleyen polislerce araçlara bindirildiler, sonra kendilerinden saatlerce haber alınamadı. Bu şehrin sokaklarında gezdirildiler, tehdit edildiler, şiddete, işkenceye uğradılar ve sonra şehrin üç ayrı kör noktasına bırakıldılar” dedi.

SON BİR AYDA

Gençlerin avukatlarına ve arkadaşlarına haber vermeleriyle kaçırıldıklarının öğrenildiğini belirten Hocaoğulları, “Hala ‘neredeler’ diye sormaya devam edecektik. Hızlı oluşan tepki ve dört biryandan örgütlenen dayanışmayla şu an aramızdalar” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kamuoyu ile paylaştığı “Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olayları” raporundaki verilere değinen Hocaoğulları, “Buna göre 2018 yılında 160 kişi kaçırılmış veya kaçırılmaya çalışılmıştır. 2019 yılında ise bu sayı 150’dir. 2020 yılı itibariyle tespit edebildiğimiz kadarıyla bu sayı giderek artmış, son bir ayda ise en az dokuz kişi kaçırılmaya çalışılmıştır” diye belirtti.

İki hafta önce HDP Gençlik Meclisi üyesi iki üniversiteli kadın öğrencinin Bahçelievler 7. Cadde’de gündüz vakti kaçırmalarını hatırlatan Hocaoğlları, dün yaşanan kaçırılma olayının ilk olmadığını, sistematik bir uygulamaya dönüştürülmek istendiğini vurguladı.

Bu toprakların gözaltında kayıplara, kaçırmalara, yargısız infazlara yabancı olmadığını hatırlatan Hocaoğulları, “Biz hukukçular hala bu dosyaların izini sürüyor, adalet talebimizi hiç bıkmadan usanmadan tekrarlıyoruz. İşkence, kötü muamele, şiddet, hürriyetten yoksun bırakma, suç işlemek için örgüt kurma, görevi kötüye kullanma gibi burada sayamayacağımız kadar çok suç var. Ve bu suç devlet imkanlarıyla toplu halde işleniyor” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU

Suç işleyenlerin, demokratik haklarını kullanmak isteyen üniversite öğrencileri değil; sözde yasaları uygulamakla görevli yasa dışı çeteler, insan kaçıranlar olduğunu yineleyen Hocaoğulları, devamında şunları söyledi: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına vereceğimiz suç duyurusu ile sorumluların derhal yakalanmasını ve yargılanmalarını talep edeceğiz. Buradan sesleniyoruz sorumluları derhal bulun ve yargılanmalarını sağlayın. Kanun değişikliğiyle, işkence suçu için izin koşulu kaldırılarak re’sen soruşturma yolu açılmıştır. Bu nedenle, fail hakkında doğrudan soruşturma ve kovuşturma yürütmek zorundasınız. Bu yapılmadığı sürece Ankara’da hiçbir yurttaş güvende olmayacak. Öte yandan, yaşananları olağan karşılayacağımızı buna alışacağımızı, ülkedeki demokratik tepkilerin bu şekilde bastırılabileceğini sananlara sesleniyoruz; çok yanılıyorsunuz. Gözaltında kayıplara izin vermeyeceğiz, sokak ortasından yurttaş kaçırmanıza göz yummayacağız.”

SORUMLULAR BULMALI

Açıklamada konuşan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya çağrıda bulunarak, “Devletin her şeyden haberinin olduğunu söylüyorsanız; bu 3 genç arkadaşımızı alı koyanlar kimlerdir? Bir an önce bulun. Ankara gibi bir merkezde bu işlere izin verirseniz, ne siz yaşayabilirsiniz ne de biz yaşayabiliriz. Buna bir an önce dur demek lazım” dedi.

HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüşti Tiryaki ise “Bu ülkenin 90’lı yıllara dönmemesi için her seferinde münferit bir olay gibi görüyoruz, ama 2018 yılında 150 kişi 2019 yılında 160 kişi 2020 yılında ise 250’ye yakın kişi kaçırılmıştır” ifadelerinde bulundu.

Açıklamanın ardından suç duyurusu dilekçeleri savcılığa verildi.