Hazırlanan 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi içerisinde, Sivas Kongresi’nce Seçilen Temsil Heyeti Üyeleri ile TBMM Birinci Dönem Milletvekilleri varislerinden 32 kişiye aylık ödeme cetveli yer aldı. 

Maaş ödenen varisler arasında I. Dönem Lazistan Milletvekili Zeynel Abidin Atak’ın kızı olan Nazlı Sevda Başbuğoğlu da yer aldı. 

BAHÇELİ ‘YOK’ DEMİŞTİ

Bütçe teklifinde bile yer alan “Lazistan” kavramı, daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından inkar edilmişti. Bahçeli, yeniden İstanbul seçimleri öncesinde, 10 Haziran 2019’da sosyal paylaşım hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’de Kürdistan ve Lazistan yoktur. Olması yönünde heveslenenler varsa karşılarında daima milliyetçi-ülkücü hareketi bulacaklardır”  ifadelerini kullanmıştı.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ

2018 yılında, AKP ve MHP’nin uzlaşmasıyla Meclis İçtüzük’te yapılan değişiklikte “Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapısı ve yerleşim birimlerine ilişkin Anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanmak” suç sayılmaya başlanmıştı. Öyle ki Meclis Genel Kurulu’nda “Kürt illeri” ve “Kürdistan” dedikleri HDP’li birçok milletvekiline cezalar verildi.

Ancak bir tarafta yok sayılırken, diğer tarafta hazırlanan 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde, Meclis İçtüzek’e aykırılık teşkil etmesine rağmen “Lazistan” ifadesi yer aldı.

“Sivas Kongresince Seçilen Temsil Heyeti Üyeleriyle TBMM Birinci Dönem Milletvekillerin Kanunlar Gereğince Vatani Hizmet Tertibinden Aylık Bağlananlar” adı altında maaş verilenler birinci dönem vekillerinin yakınları ise şöyle: 

“I. Dönem Milletvekili Ahmet Hamdi Ülkümen Oğlu Atila Ülkümen

I. Dönem Milletvekili Asım Möhürdaroğlu Kızı Ayten Danışman

I. Dönem Milletvekili Asım Möhürdaroğlu Kızı Gülten Süel

I. Dönem Milletvekili İsmail Suphi Soysallıoğlu Kızı Fatma Gönül Soysallıoğlu

I. Dönem Milletvekili Kazım Özalp Kızı Fatma Güner Özalp

I. Dönem Milletvekili Sabit Gözügeçgel Kızı Kumru Ormanlar

I. Dönem Milletvekili Sıddık Mumcu Kızı Muzaffer Mumcu

I. Dönem Ardahan Milletvekili Server Ahıskaatabekoğulları Kızı Zeynep Belma

I. Dönem Ardahan Milletvekili Server Ahıskaatabekoğulları Kızı Lütfiye Nesrin

I. Dönem Çorum Milletvekili Abdullah İsmet Eker Kızı Mucizat Divringi

I. Dönem Lazistan Milletvekili Zeynel Abidin Atak Kızı Nazlı Sevda Başbuğoğlu

I. Dönem Milletvekili Zeynel Abidin Bayhan Kızı Zehra Ersü

I. Dönem Milletvekili Mustafa Hilmi Soydan Kızı Fatma Kamuran Altan”

MA / Selman Güzelyüz