Konak Belediyesi Merbel şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında bin 380 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmenin imza töreni belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde gerçekleşti. İmza törenine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Murat Bakan, Tacettin Bayır, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan ile çok sayıda işçi katıldı.

‘EMEKÇİNİN YANINDAYIM’

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Toplu sözleşme sürecini büyük bir anlayış, karşılıklı görüş alışverişi ile masa başında tamamlamış olmanın gururu ve onurunu yaşıyoruz. Ben, emeğin ve emekçinin, alın terinin hakkını veren bir belediye başkanı olmaktan her zaman gurur duydum. Toplu sözleşmede emekçi kardeşlerimizi enflasyona ezdirmedik” dedi.

DİSK Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara da, Konak Belediyesi Merbel şirketi ile sendika arasında imzalan toplu iş sözleşmesi ile işçilerin elde ettiği hakları, alkışlar eşliğinde anlattı. Kara, 1 Mayıs öncesi Türkiye’ye örnek bir toplu iş sözleşmesi yapmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

‘1 MAYIS KUTLU OLSUN’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. Özel, pandemi döneminde de sınıf mücadelesinin devam ettiğini, sahada çalışan belediye işçilerinin ve tüm emekçilerin acilen aşılanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de uygulanan sınıf bağışıklığı sistemidir. Paran varsa, gücün var, gücün varsa evde kal, hayatını kurtar. Paran yoksa, gündelik çalışmaya mecbursan, örneğin hamalsan, örneğin gündelik işçiysen, evlerdeki temizlik işçisiysen sen sokağa çık. Oysa Türkiye’de sıralamaların oldukça ileri bir noktasına gelinmiş olmasına rağmen emekçi kardeşlerimiz aşılamada unutulmuş, kaderleriyle baş başa bırakılmış, salgının acı sonuçlarına katlanmak zorunda kalmışlardır. Aşı bir haktır. Emekçilerin bu hakkının derhal teslim edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İMZALAR ATILDI

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi imza törenine geçildi. Belediye işçilerinin sloganları ve alkışları arasında imzalar atılırken, hep birlikte İşçi Marşı okundu.

Sözleşme kapsamında ilk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise TÜFE oranı artı 1 puan refah payı verildi. İşçilerin sosyal hakları, gıda yardımı, prim, ikramiye ve eğitim yardımında ise devrim gibi artış yapıldı. Sözleşmeye göre gıda yardımı yüzde 31 zam ile enflasyon oranının üzerine çıktı. Yılda beş kez verilen ikramiyeler 283’er TL’den 500’er TL’ye yükselerek yüzde 77 oranında arttı.

VARDİYA YÜZDE 25 ARTTI

Yapılan sözleşme ile yıllardır statü değişikliği bekleyen yaklaşık 450 personel de yaptıkları iş ve eğitim durumlarına göre unvan değişikliği aldı. Statü değişikliği ile eşit işe eşit ücret verilerek iş barışı da sağlanmış oldu. Bu kapsamda ağır ve tehlikeli işlerde çalışan ancak statü farklılığı nedeniyle prim alamayan işçiler de 222 TL ek ödeme hakkı kazandı. Teknik kadroda çalışan ancak memurların aldığı ek hizmet tazminatı alamayan işçiler de yeni sözleşme ile ilk kez ek hizmet tazminatı hakkını elde etti. Öte yandan bugüne dek en fazla yüzde 16 zam gören vardiya ödemeleri de ilk kez yüzde 20 oranında artış alarak kendi için yüzde 25’lik bir artış sağlanmış oldu.

EĞİTİME KATKI

Eğitim katkı paylarında ise rekor artış yaşanarak yüzde yüz oranında zam yapıldı. Çocukları İlk ve ortaokula devam eden işçilere daha önce 195 TL eğitim katkı payı verilirken yüzde yüzlük artış ile eğitim yardımı 400 TL’ye çıkarıldı. Çocuğu lisede eğitim görenler 500 TL, üniversiteye devam edenler ise 750 TL eğitim katkısı alacak. Engelli çocuğu olan işçiler ise 1000 TL’lik bir destek alacak. Yeni sözleşme ile okul öncesi eğitim çağında çocuğu olan işçiler de 400 TL eğitim yardımı alma hakkı kazandı.

BÜYÜKŞEHİRDE DE İMZALAR ATILDI

Konak Belediyesi’nin ardından tam kadro İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi imza törenine geçildi. Kültürpark’ta gerçekleşen törende Konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, siyasetin artık yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarıya şekillendiğini ifade etti. Soyer, “Sizin yarattığınız dip dalga, tüm siyasi aktörleri, siyasal partileri değiştiriyor. Bu ne demek? Kucaklayıcı, samimi, emek ve demokrasiden yana, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim demek. Yani başka bir dünya demek” dedi.

7 BİN PERSONELİ KAPSIYOR

Burada imzalanan toplu sözleşme yaklaşık 7 bin personeli ilgilendiriyor. İmzalanan sözleşmeyle birlikte tüm taban ücretlere yüzde 21 oranında zam yapıldı. Buna göre 10 yıllık bir İZELMAN çalışanının, yaptığı işe göre değişmek üzere alacağı en yüksek ücret günlük brüt 199,80 TL ve en düşük ücret günlük brüt 171,72 TL olarak belirlendi.

TOPLUMSAL CİNSİYET MADDESİ EKLENDİ

Yeni toplu iş sözleşmesine, “Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesi de eklendi. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemelere atıfta bulunuldu. İşyerinde kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkek çalışanların eşit fırsatlara sahip olması, kadınların ayrımcılığa uğramaması güvence altına alındı. “kıstelyevm ücret” adı verilen kademeli geçiş uygulamasındaki 0-6 yıl şeklindeki tanım 3 yıla indirildi. Buna göre 3 yıllık personel yüzde 100 taban ücret üzerinden maaş alabilecek. Bu durumdan 2 binden fazla personel yararlanacak ve bazı personel gruplarının taban ücretine yüzde 73’e ulaşan ücret iyileştirmesi yansıyacak.