İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan 'Kanal İstanbul' soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Hukukçularımız süreci çalışıyor, inceliyor. Şimdilik bir şey söylemeyeceğim" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıkması gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı. İmamoğlu'nun 7 gün içerisinde yazılı ifade verilmesi istendi. 

'KONUMUZ DEPREM'

KİPTAŞ anahtar teslim törenine giderken gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu cevaplayan İmamoğlu "Konumuz deprem. Konumuz kentsel dönüşüm. Hukukçularımız süreci çalışıyor, inceliyor. Şimdilik bir şey söylemeyeceğim. Kamu kaynağı kullanıp kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yapılan iyi şeyleri alkışlarız biz. Deprem ile yatıp kalkıyoruz, deprem bizim için kıymetli bir konu. Zayıf, oturulamayan evlerdeki insanları oturabilir evlere taşıyoruz. Kamu kaynağı böyle kullanılır" dedi.

İBB '7 GÜN İÇİNDE İFADE VERİLECEK' DEDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldığı televizyon programında İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. İBB Sözcüsü Murat Ongun, soruşturma bilgisinin doğru olduğunu belirterek İmamoğlu'nun 7 gün içinde ifade verilmesinin istendiğini belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, soruşturmanın; İmamoğlu'nun Kanal İstanbul Projesi'ne kişisel olarak karşı çıkmasından ötürü değil, bir devlet projesine kamu kaynağı kullanılarak muhalefet edilmesinden ötürü olduğu öne sürüldü. Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Belediyelerin, Anayasa’da ifadesini bulan "İdarenin Bütünlüğü İlkesi" çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu çerçevede idari vesayet denetimine tabi oldukları, Belediye Kanunu gereğince Belediye başkanının görevleri arasında bulunan "Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma" görevinin belediyeye verilen görevlerle sınırlı olduğu, "Ya Kanal Ya İstanbul" şeklinde bir afişle uluslararası hukuk boyutu bulunan, siyasi alana taalluk eden ve "Devletin Egemenlik Yetkisi"ne ilişkin bulunan bir konuya kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek sorumlular hakkında araştırma, gerek görülmesi halinde ön inceleme yapılması hususlarının yer aldığı görülmektedir.”