İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte uzun zamandan bu yana ilk defa bu kadar kuvvetli ve ani bir kar yağışı ile karşı karşıya kalındığını, kar kalınlığının yer yer 80 santimetreye kadar yükseldiğini belirterek, "Vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek adına tüm kurum kuruluşlarla müşterek bir çalışma yaparak hızlıca kentimizin toparlanmasını sağlıyoruz. Şu an itibariyle mağdur olan vatandaşlarımıza katkı sunma, yollarını açma, onlara erişme hususunda titiz bir çalışmanın sürdüğünü ifade edelim" dedi. İmamoğlu, bu akşam saat 18:00'den itibaren yeniden yoğun kar yağışı beklendiğini duyurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte etkili olan soğuk hava ve kar yağışı ile ilgili alınan önlemler konusunda bugün Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) açıklama yaptı. "Hepimize geçmiş olsun. Şu ana kadar mağdur olan vatandaşlarımız var. Süreci takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek adına tüm kurum kuruluşlarla müşterek bir çalışma yaparak hızlıca kentimizin toparlanmasını sağlıyoruz" diyen İmamoğlu'nun açıklaması satır başlarıyla şöyle:

METREKAREYE DÜŞEN KAR 8 SAATTE YAKLAŞIK 60 KİLOYA ULAŞTI

Kar yağışı dün gece saat 21:00 itibariyle yoğunlaştı ama özellikle dün çok yoğun bir kar yağışını yaşadık. Öğleden sonra 15:00 itibariyle Arnavutköy ve Eyüp Sultan bölgesinde yoğun bir biçimde başlayan kar yağışı, 18:00 sonrası İstanbul’un özellikle batı tarafında çok yoğun etkisini gösterdi. Metrekareye düşen karın, 8 saatte yaklaşık 60 kiloya ulaştığı bilgisini aldık. Dün ifade etmiştim, kar kalınlığı 80 santimetreyi bulan bölgelerimiz var. Bazı yığılmalarla bazı bölgelerde 1 metreyi aşan yoğunluğa ulaştı.

18:00’DEN SONRA YOĞUN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Bugün de akşam itibariyle beklenen, 18:00’den sonra yoğun bir şekilde devam etme ihtimali yüksek. Yapılan bütün uyarılara, açıklamalara bütün vatandaşlarımızın uymasını istiyoruz. Özellikle sayın valimizin açıklaması var, halkımızın dikkatine sunduğu. Bunların önemli olduğunu ve uyulması gerektiğini hatırlatalım. Bugün saat 13:00’e kadar bazı özel görevi olan araçların dışında araçların trafiğe çıkmaması hususunda uyarı yaptı valiliğimiz. Anadolu ve Trakya istikametinden şehrimize araç giriş kısıtlamasının devam edeceğini duyurdular. Aynı şekilde otogarlardan çıkış kısıtlaması bugün 13:00’e kadar devam edecek. Dün yapılan açıklamayla memur, işçi ve diğer personelin bugün tam gün idari izinli olduğunu duyurdular. TEM Otoyolu’nda Kuzey Çevre Yolu’nda ve D-100 Karayolu’nda aracını bırakmış olan vatandaşlarımızın da araçlarını bu alanlardan almasına müsaade edilecektir. Özellikle bu yolların kapalı olmasına sebep olan araçların alınması görevlilerin işini kolaylaştıracaktır.

133 BİN 360 TON TUZ STOKUMUZ VAR

Çok yoğun bir çalışma içeresinde olduk. 7 bin 421 personelimizle, bin 582 iş makinamızla, 30 adet vinç ve kurtarıcımızla sahada olduğumuzu bilmenizi istiyorum. 133 bin 360 ton tuz stokumuz var. 4 günlük süreçte 54 bin ton civarında tuz kullandık. 21 bin ton civarında solüsyon kullandığımızı paylaşalım. Köylerde 150 civarında traktör yollar için çalışıyor. Silivri, Çatalca, Şile, Sarıyer, Beykoz gibi bölgelerde açık olmayan köy yolu yok. Arnavutköy’de çalışmalar devam ediyor. Bir kısım yollarda çalışmalarımıza engel olan ise yollarda kalmış araçlar bu süreyi uzatıyor. Bir yandan araç çekme bir yanda da yolların açılma işlemini arkadaşlarım sürdürüyorlar.

BİZİM İLK GÜNDEN İTİBAREN YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ ŞEY SENKRONİZASYONU SAĞLAMAK

Bir tartışma konusu var. İBB veya diğer kamu kuruluşlarıyla ilgili birtakım hususlar öne çıkartılıyor. Bizim ilk günden itibaren yapmaya çalıştığımız şey senkronizasyonu sağlamak, ortak bir biçimde birbirinin açığına bakan değil, birbirinin işine katkı sunan bir anlayışla İstanbullunun zor koşullarda hayatını kolaylaştırma çabası. İBB olarak, TEM, Mahmutbey bize ait değil demeden katkı sunmaya, aynı şekilde karayolları olsun diğer kuruluşların bize sunduğu katkılarla mümkün olduğu kadar sıkıntıyı en aza indirme çabası olmuştur. Yoğunlaşan hatlar olmuştur, özellikle D-100 Karayolu trafiğin en yoğun aktığı bölge. Şu anda sadece Beylikdüzü-TÜYAP bölgesinden Hadımköy gişelerine olan güzergahta açma işlemleri devam etmektedir. Onun dışında bütün akış sağlanmıştır.

METRO SEFERLERİNİ GECE 02:00’YE KADAR UZATARAK TİTİZ DAVRANDIK

Şu an itibariyle sadece mağdur olan vatandaşlarımıza katkı sunma, yollarını açma, onlara erişme hususunda titiz bir çalışmanın sürdüğünü ifade edelim. Dün akşam metro seferlerini gece 02:00’ye kadar uzatarak titiz davrandık. İstanbul’un doğusundan batısına D-100’den sahil yoluna birçok noktada kapalı yolumuz yoktur. Ana arterlerde kapalı yolumuz yoktur. İstanbul Havalimanı’nda 13:00’e kadar uçuşların iptal edildiği bilgisini yine duyuralım. Avrasya Tüneli’nde Asya-Avrupa gidiş istikametinin kapalı olduğunu buradan duyurmuş olalım. İBB adına Halk Ekmek üretimi yoğun bir şekilde devam etmekte, sadece kar yağışı nedeniyle birkaç saat aksaklık ile Cebeci fabrikamızdan sevkiyat biraz gecikti. Halk Ekmek büfelerinden vatandaşımız ihtiyacını karşılayabilecektir. Hiçbir su kesintisi olmayacaktır. Sokakta kalan bin 500 vatandaşlarımızın kendi konuk noktalarımızda ya da bazı otellerde ağırladığımızı ifade edelim. Bayrampaşa otogarımız olmak üzere Alibeyköy cep otogarı da dahil olmak üzere yolcularımızı ağırlamaktayız.

SU KESİNTİSİ OLMAYACAK

İstanbul’da hiçbir su kesintisi olmayacaktır. İGDAŞ’ın ilanıyla hiçbir şekilde gaz kesintisi olmadı, olmayacaktır. Dün akşamdan beri bir yandan yol açmak, bir yandan trafiği açmak için çalıştığımız arkadaşlarımız ve müşterek çalıştıklarımız kamu kurum ve kuruluşlarımızın koordineli çalışmamız oldu. 65 bin civarında kumanya dağıttık. Sokak canlılarıyla ilgili 500 noktada 2 tonun üzerinde besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımımızı sürdüreceğiz. Yaşanan bu süreçlerden sonra şunu söylemek lazım; İstanbul’da görünen en kuvvetli kar yağışını, bu ani baskınla uzun zamandan sonra yaşadık. Şu andan itibaren tedbirimiz daha da büyümüştür.”

BARAJLARA YANSIMASI SEVİNDİRİCİ OLACAK

Kar yağışının sevindirici yanı, barajlardaki su seviyesine ve yeraltı sularına olumlu etkileri olacak. Tahminlerimize göre; bugün itibariyle yüzde 54 civarında olan doluluk oranının, bu kar yağışıyla yüzde 70’lerin çok daha yukarısına çıkacağını umut ediyoruz. Bunlar da İstanbulumuz için sevindirici, bölgemiz için, tarım için sevindirici haberler diyelim.

VALİYE TEŞEKKÜR

İstanbul’un bir sorumluluk haritası var, birilerine dönük ok fırlatmayı isteyen anlayışları görmüyoruz bile. Bütün kamu kurum kuruluşunun, her emekçinin alınterine sağlık. Sayın Valimize teşekkür ediyorum, her an telefonun ucunda oldu. Sürekli irtibatta olduk. Günün sonunda çok yoğun bu denli kar yağışından yine de mağdur olan vatandaşlarımızın bilerek ve onlardan özür dileyerek, yoğunluğu azalttığımızı dile getirelim."