Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Siverek’e bağlı Burçalık (Daralix) Mahallesi’nde görevli olan imam Osman Çilenti’nin, koronavirüs (Kovid-19) salgınında yaşamını yitirenleri yıkamakla görevlendirildiği ve sonrasında salgın dolayısıyla yaşamını yitirmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Önergede, imam Çilenti’nin, İlçe Müftülüğünün atamalarına itiraz etmesinden kaynaklı hedef haline geldiği belirtildi.

TELEFON ÜZERİNDE SAVUNMA

Önergede, imam Çilenti’nin test sonucu pozitif çıkmasından sonra da müftülük tarafından salgında yaşamını yitiren bir kişinin cenazesine gönderildiğine dikkat çekilerek, “Hasta olduğunu belirtmesine rağmen kurum personelince kendisine hakaret edildiği ve zorla göreve gönderildiği iddia edilmektedir. Aynı şekilde Osman Çilenti’nin testinin pozitif çıkmasından bir gün sonra kendisini arayan müftülük yetkilileri, prosedüre aykırı hastalık yüzünden halsizlik çeken ve ağrılar içinde yatan Çilenti’den telefon ile savunmasını almıştır. Sonrasında telefonda alınan savunmayı kâğıda döken müftülük, evine gönderilen şoför ile tutanağı asansör ile göndermek suretiyle ilgili tutanak imzalatılmıştır” ifadelerine yer verildi. 

Önergede şu sorulara yer verildi: 

“* Osman Çilenti’nin test sonucunun pozitif çıkmasına rağmen koronavirüsten kaynaklı ölen bir kişinin cenazesini yıkaması için göreve çağrıldığı iddiası doğru mudur?

* Kendisine herhangi bir eğitim ve koruyucu kıyafet verilmeden koronavirüsten dolayı ölenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise söz konusu cenazelerin yıkanması için neden eğitim ve koruyucu kıyafet verilmemiştir?

* Koronavirüsten dolayı ölenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirilen imamlara eğitim ve koruyucu kıyafet verilmekte midir?

* Müftülük yetkililerin gerekli tedbirleri alarak kendi personelinin cenazesine gitmemesi ve vefatı hakkında bir başsağlığı mesajı yayınlamaması bir ihmal ve etik dışı bir tutum değil midir?

* Osman Çilenti’nin ölümü ile ilgili bir ihmal olup olmadığına yönelik bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa hangi aşamadadır?

* Osman Çilenti, müftülükte yapılan tayinlerde hakkaniyet ölçüsü gözetilmediği için itiraz etmesi üzerine hedef haline getirildiği iddiası doğru mudur? Kendisiyle aynı durumda olup tayinleri yapılan 2 kişi kimdir? Bu kişilerin tayininin yapılmasına karşın Osman Çilenti’nin tayininin yapılmamasının gerekçesi nedir? Söz konusu iki kişinin tayininin yapılması ile birlikte Osman Çilenti’nin tayininin yapılmamasında bir usulsüzlük söz konusu mudur?  

* İlçe müftüsünün boş kadrolara haksız biçimde kayın babasını ve kayınlarını atadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise söz konusu atamaların usulsüzlüğüne dair bir işlem yapılacak mıdır?”