AKP-MHP iktidarının söylemleri toplumun farklı kesimleri içerisinde kutuplaştırıcı ve ırkçı saldırılara neden oluyor. İktidarın söylemleri üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binası ve Muğla'da Marmaris ilçe binalarına yapılan silahlı saldırıların ardından Ankara, Konya ve Afyon'da mevsimlik tarım işçisi Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar yaşandı. Yine Taliban’ın saldırılarından ve Suriye'de yaşanan iç savaştan kaynaklı Türkiye'ye gelmek zorunda kalan mültecilere yönelik ırkçı söylemler ve saldırılar da hız kazandı. 

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, Kürtlere ve mültecilere yönelik ırkçı politikaları değerlendirdi.

MÜLTECİ HAKLARI

İktidar politikasının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz hafta Suriye ve Afgan mültecileri hedef alarak, seçildikleri taktirde ülkelerine geri gönderecekleri sözlerine dikkati çeken Reinart, muhalefetin de zulümden, işkenceden dolayı daha iyi ve güvenli bir yer umuduyla ülkesini terk etmek zorunda kalan mültecileri yük olarak gördüğünü söyledi. Reinart, iktidar ve muhalefetin söylemleriyle hiyerarşi üretip, mültecilere sopa salladığını ifade ederek, "Oysa halen çözümün olmadığı, savaşın devam ettiği Suriye'de mültecilerin gidecek bir evleri yok" dedi. Kılıçdaroğlu’nun göndermek istediği mültecilerin güvenli geçiş ve güvenli yaşam gibi pek çok sorunu görmezden gelerek hareket ettiğini belirten Reinart, mültecilerin istedikleri ülkeye geçme haklarının uluslararası alanda kabul edildiğini hatırlattı.

'DÜŞMANLIK TETİKLENİYOR'

Dünyada ve Türkiye'de hak odaklı mülteci politikasının ortaya konulması gerekirken, mülteci düşmanlığının sistematik bir şekilde tetiklendiğini vurgulayan Reinart, mültecileri insan hakları öznesi olarak görenlerin ise hedef gösterildiğine dikkati çekti.  

'MİSAFİR DEĞİLLER'

Türkiye'de 2011 yılından bu yana Suriyeliler dışında Irak, Afgan ve pek çok başka ülkeden gelen yaklaşık 4 milyon mültecinin olduğunu hatırlatan Reinart, "Çok iyi bilinmesi gerekir ki geri dönme olasılıkları yok, artık 'misafir' değiller. Dolayısıyla başta devlet olmak üzere bütün toplumun mültecilerle birlikte yaşamı yeniden kurmak üzere harekete geçmesi gerekiyor" diye konuştu. 

'SALDIRILAR KAN DONDURUCU'

Reinart, Ankara, Konya ve Afyon'da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar da dikkati çekerek, kan dondurucu derecede korkutucu olduğunu söyledi. Reinart, insanlığa karşı işlenen her türlü ırkçılığa karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

MA / Sevda Aydın