Son süreçte yapılan anket çalışmalarının en kapsamlısı olan Kasım 2020 tarihli Area Araştırma’nın “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması” yayınlandı. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na destek oranı 45,2 olarak ölçüldü. 2 bin 230 katılımcıya seçimler ve gündeme dair sorular soruldu; alınan yanıtlar yine kararsızların büyük bir topluluk olduğunu gösterdi.

Ankette, “Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan katılımcılar yüzde 29 AKP, yüzde 19 CHP, yüzde 11 İyi Parti, yüzde 8,3 HDP ve yüzde 7,2 MHP dedi. Bu oranlar kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 36,2 AKP, yüzde 23,7 CHP, yüzde 13,7 İyi Parti, yüzde 10,4 HDP ve yüzde 9,0 MHP olarak ölçüldü. Böylece geçerli oylar üzerinden Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 45,2, Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 37,4 diye belirlendi ve HDP’nin olmadığı bir durumda Millet İttifakı’nın başarı şansının olmadığı görüldü.

BAŞKANLIK TUTMADI

“Yönetim sistemiyle ilgili referandum yapılsa…?” diye sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 37’si Başkanlık sistemini isterken, yüzde 50.4’ü ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ yanıtını verdi. İktidar politikaları genel olarak başarısız bulunurken, yürütülen ekonomi politikası konusundaki olumsuz görüşler yüzde 70’e doğru tırmandı. AKP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar yüzde 63 oranında, MHP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar yüzde 35 oranında ekonomi politikalarını yeterli buldu. Siyasetçiler hakkında fikirlerin sorulduğu bölümde de Erdoğan yüzde 47,5’u aşamazken, onu yüzde 41,1 ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener takip etti.

KANAL İSTANBUL'A HAYIR

Ankette belediye başkanlarıyla ilgili genel görüşler de soruldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ‘olumlu’ görüş belirtenlerin oranı yüzde 61 oldu. Yüzde 28’lik bir kesim ise ‘olumsuz’ değerlendirmesi yaptı. Kanal İstanbul projesine karşı çıkması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması sorulan katılımcılar bu kararı da ‘olumsuz’ olarak nitelendirdi. İmamoğlu ile ilgili genel kanaat ise yüzde 49,4 ile ‘olumlu’ oldu.