Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına karşı yurttaşların doğa mücadelesi 3’üncü haftasına girdi. Yurttaşların tüm tepkilerine rağmen çalışmalar devam ediyor. Ancak, sokağa çıkma yasağına rağmen mücadelesini sürdüren yurttaşlara destekler de bitmiyor. İyi Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve Mersin Milletvekili Zeki Hasan Sidalı’nın yanı sıra genel başkan yardımcılarının da bulunduğu heyet çalışma yapılan bölgeye geldi. 

‘HALK FABRİKA İSTİYOR’

Alanda konuşma yapan Hüseyin Örs, İkizdere’de verilen mücadeleyi Meclis ve diğer platformlarda dile getirecekleri sözünü verdi. İkizdere’ye gelenlerin cenneti bulabileceklerini belirten Örs, “Sizin taş ocağı değil, çocuklarınızın çalışabileceği bir fabrika istediğinizi biliyoruz. AKP iktidarının sizlere bir çay fabrikası sözü var. Bu söz yerine gelmediği gibi birde tabiat katliamı yapıyor. Burada köy okulları kapatıldı. İkizdere’de devlete ait bir tane fabrika yok” dedi.

‘FİRMANIN AVUKATLIĞINI YAPMAYIN’

Bir yurttaşın "Bizi tehdit ediyorlar" sözleri üzerine konuşan Örs, “Sizi kimse tehdit edemez. Sizi tehdit edenlere de sesleniyorum; rantçıların yanında değil, bu halkın yanında olun. Buralar bizlere atalarımızdan miras. Ama buralar bizden sonraki nesiller için de bize bir emanet. Bu emanete sahip çıkıp, gelecek nesillere taşımamız lazım. Bu mücadele bunun için veriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bu bölgeye taş ocağı kurmak vicdansızlıktır” diyen Örs, “Yereldeki AKP’li yöneticilere sesleniyorum; onlar firmanın avukatlığını yapacağına, bu vatandaşın derdini dinlesinler” diye konuştu.

AVUKATLARDAN RİZE BAROSUNA ÇAĞRI

İkizdere ilçesinde taş ocağına karşı mücadele yürüten yurttaşlara bir destek de kent ve çevre avukatlarından geldi. 72 avukat yaptığı açıklamada Rize Barosu’nu İkizdere halkının sesini duymaya çağırdı.

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulanan İşkencedere Vadisi’ne Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı yurttaşlar günlerdir mücadele yürütüyor. Mücadeleleri sırasında birçok farklı kesimden destek gören yurttaşlara bu kez de avukatlar destek oldu. Dün 62 ilin baro başkanının destek açıklamasının ardından bugün de Türkiye Baroları Kent ve Çevre avukatlarından 72 avukat yazılı bir destek açıklaması yayınladı.

“İkizdere halkının yanındayız ve Rize Barosu’nu da burada görmek istiyoruz” başlığı ile yayınlanan açıklamada, “Günlerdir, Rize İkizdere halkı, adalet taş ocağının altında kalmasın diye, onlara reva görülen barikatın altındalar.  Bir uçurumun kenarından bakıyorlar hepimize, ellerini uzatmışlar ve bizi kurtarmaya çalışıyorlar. Günlerdir kuşlarla, çiçeklerle, arılarla, uçan kuşla bize yaşamı hatırlatıyorlar. Biz burada, bu ormanda yaşamak istiyoruz diyorlar. Yaşamı kendinden bilip çığlık atıyorlar. Onların sesini önce avukatları, gazeteciler, sonra çevre örgütleri duydu. Sonra binler, onbinler” ifadeleri kullanıldı.

Rize Barosu’nun İkizdere halkının sesini duymadığı belirtilen açıklamada, “Bizi uçurumun kenarından uyaran bu sese kulak kesilmeye davet ediyoruz. Aşağıda imzası bulunan avukatlar olarak Rize Barosu’na sesleniyoruz: Bu uçurumun kıyısında Rize İkizdere halkının sesini duyun. Onların, hak, hukuk ve adalet mücadelesine kulak kesilin. Bu haksızlığın, eko kırımın, gaspın ve yağmanın karşısında, yaşamın yanında yer almaya davet ediyoruz” (Rize/MA)