Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı yurttaşların başlattığı doğa nöbeti 9’uncu gününde devam ediyor. Dün akşamdan itibaren başlayan “tam kapanma” kararına rağmen sokağa çıkan yurttaşlar iş makinalarının çalışmaması için mücadele ediyor. Vadide 3 gündür çalışma yapılmazken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mustafa Adıgüzel ve Mahmut Tanal alana gelerek yurttaşlara destek verdi. CHP aldığı kararla tam kapanma boyunca çalışma olmaması için her gün vadiye bir milletvekilini gönderecek.

‘RİZELİ VEKİLLER NEREDE’

Alanda konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Adıgüzel, Rize Valisi’ne seslenerek, “Kamu görevlileri şirketin hukukunu değil, halkın hukukunu takip edecek. Yaptığı açıklamaları da uygulamaları da buna uygun yapacak. Buraya gönderdiği görevliler de buna uygun hareket edecek. Ben buradaki askerlerin halkın üzerine kalkanları ile taş atacaklarını düşünmek istemiyorum. Çevre meselesinin siyaseti yoktur. Ben buraya halkın adına geldim. Biz isteriz ki diğer siyasi partilerin temsilcileri de gelsin. Rize’nin milletvekilleri nerede? Neden uzaklardan ahkam kesiyorlar? Halk burada kimse İstanbul’dan, masa başından ahkam kesmesin” dedi.

‘SİZDE AĞAÇLARI SAVUNUN’

Yerel mahkemenin 3 yıl önce projeyi iptal ettiğini hatırlatan Adıgüzel, devam eden mahkeme sürecinde işin oldubittiye getirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ordu’da 4 bin 700 ağaç kesildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı verildiğini aktaran Adıgüzel, “Bu yüz yıllık ağaçların hesabını kim verecek. Burada bir tane köylü ağaç kesse yargılıyorsunuz. Cengiz kesince bedelsiz mi olacak? Biz isteriz ki valisi de, kamu görevlisi de bu ağaçları savunsun” diye belirtti.

ASKERDEN ÇEKİM MÜDAHALESİ

Askerlerin bir yurttaşın çekim yapmasına müdahale etmesine de itiraz eden Adıgüzel, “Biz sizi tanımıyoruz. Hakkımızda eğer farklı bir beyan çıkarsa biz de mahkemede ‘şu kişi çekti’ diyebilmeliyiz. Biz kendimizi savunuyoruz. Bunu da kimse kötü olarak algılamasın” diye konuştu.

Yurttaş ve vekillerin doğa nöbeti türküler eşliğinde devam ediyor.

MA/ Tolga Güney