Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2015 yılında uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklanan ve 36 yıl hapis cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Hamza Arzuman, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde tutuklu bulunduğu Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hak ihlallerini anlattı. 6 yılı aşkındır cezaevinde bulunan Arzuman, koğuşun üstünden geçen kanalizasyon borusu patladığı için pis suyun üstlerine aktığını söyledi.

‘NEFES ALAMIYORUZ’ 

Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine tepki gösteren anne Bediye Arzuman da, oğlunun 6 yıldır tutuklu olduğunu ve hukuksuz bir şekilde 36 yıl hapis cezasına hükmedildiğini belirtti. Anne Arzuman, “Hiçbir şey yapmadı ve ortada somut bir delil de yok. Bulunduğu cezaevi uzak olduğu için 2 yıldır oğlumu göremiyorum. Cezaevinde işkence görüyor. En son telefon görüşmesinde ‘Kanalizasyon borusu patlamış ve koğuş damlıyor. Pis su olduğu gibi üstümüze akıyor ve nefes alamıyoruz’ dedi. Koğuşları çok pis kokuyor. Buna rağmen havalandırmaya bile çıkamıyorlar” dedi. 

Temiz bir koğuşa geçmeleri için cezaevi idaresine dilekçe verildiğini kaydeden anne Arzuman, “Cezaevi yönetimi bu dilekçeye olumlu baktı ve boş bir odayı temizleyip yerleşmelerini istedi. Oğlum ve arkadaşları o dondurucu soğukta temizledikleri bir odaya yerleştiler. Ancak ertesi sabah odaya baskın düzenleyen gardiyanlar tarafından darp edilerek tekrar o kirli ve pis kokan koğuşa alındılar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi.  

İKİ YILDIR OĞLUNU GÖREMİYOR

Oğlunun 4 yıldır Gümüşhane Cezaevi’nde tutulduğunu ve bu süreçte sadece iki kez görüşe gidebildiğini kaydeden anne Arzuman, “En azından Diyarbakır ya da Van’da olsaydı gidip görürdüm. iki yıldır ne haldedir bilmiyorum. 3 aydır iki dişi ağrıyor ve hastaneye sevkini yapmıyorlar. Oğlum dün aradı ve ‘halimiz kalmadı’ dedi. Hapis diye böyle mi yapacaklar? İnsanda vicdan olur” tepkisinde bulundu. 

‘YAŞAMLARI BİR MUCİZE’ 

Anne Arzuman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek isteğim oğlumun yakın bir cezaevine sevk edilmesi. Açlık grevi eyleminden önce hepsini yerlerde süründürmüşler. Zaten bulundukları cezaevi eski bir cezaevi ve rutubetli. Hala yaşıyor olmaları da bir mucize. Tek isteğim oğlumun oradan çıkartılması ve yakın bir yere getirilmesi. Oğlumla birlikte ben de cezaevi yaşıyorum.”