Diyarbakır’da Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 17 Haziran günü ifadeye çağrılan Eylem Oyunlu (27) ,“örgüte yardım etmek” iddiasıyla sevk edildiği Lice Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tutuklandı. Oyunlu , tutuklama kararı üzerine  henüz kimliği bile olmayan 10 günlük bebeği ve 2 yaşındaki kızı Nefes ile Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Cezaevine götürülmesinin ardından 14 gün karantinada kalan Oyunlu, karantina sürecinde yaşadığı zorlukları birçok kez avukatı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. İki çocuğunun da yaşadığı rahatsızlıkları olduğu ve hastaneye götürülmediği avukat tarafından belirtilirken, Eylem’in astım hastası olduğu ve cezaevi koşullarının uygun olmadığına sık sık dikkat çekiliyor. 14 gün süren karantina sürecinin ardından çocuklarıyla normal koğuşa alınan Oyunlu, dışarıda isim veremediği kızına cezaevinde “Omedya (Umut)” ismini verdi. Eylem’in avukatı Yusuf Çakaz, tutuklamaya itiraz etmiş fakat itiraza mahkemeden ret kararı verilmişti.

Eylem Oyunlu, avukatı aracılığıyla JİNNEWS'in sorularını yanıtlayarak, cezaevinde yaşadıkları zorlukları anlattı.

'HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYOR'

Oyunlu, hiçbir suçu olmadığı halde, asılsız gerekçelerle tutuklandığını dile getirerek, yaşadıklarının hukuksuzluk örneği olduğunu belirtti. 2 çocuğuyla 14 gün karantina kaldığına işaret eden Oyunlu, yeni doğan kızının gözyaşı damarlarının rahatsızlandığını ve bu konuda çok zorlandığını ifade etti. Çocuklarının da mağdur edildiğini söyleyen Eylem, “Çocuk bezi verilmiyor. Çok nadiren eğer yumuşak huylu bir personele denk gelirsem ondan alabiliyorum ama genelde bezsiz kalıyor çocuklarım. Mama düzenli verilmiyor ama ücretsiz veriyorlar. 2 yaşındaki kızım Nefes özellikle çok sıkılıyor, sürekli ağlıyor. Oyun alanı yok, oyuncak yok, oyun arkadaşı yok. Bebeğim Omedya’nın da hastaneye götürülmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor ama hastaneye götürülmüyor” dedi.

'BU VİJDANSIZLIKTIR'

Bebeğin hala kimliğinin çıkarılmadığına işaret eden Oyunlu, bebeğin aşılarının da yapılmadığına dikkat çekti. Sağlık hakkına erişimlerinin engellendiğini söyleyen Oyunlu, toplumsal duyarlılık çağrısı yaptı. Oyunlu,“Yaşadığım bir hukuksuzluk örneğidir. Kaçma şüphesi olmayan birini burada esir tutuyorlar. İki çocuğumla burada çok zorlanıyorum. Henüz lohusa bir anneyken tutuklandım ve süreci burada geçirdim. Bu vizdansızlıktır. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Hiçbir anne çocuğuyla cezaevinde kalmamalıdır. Cezaevi yönetiminin bize yaklaşımı insani değil. Çocuklarımla burada daha fazla kalmak istemiyorum. Nefes’in psikolojisi hiç iyi değil. Benim psikolojim de iyi değil. Küçücük bir odada, olmayan imkanlarla çocuklarıma yetmeye çalışıyorum. Koğuşa geçtikten sonra diğer tutsak kadınlar da destek olmaya çalıştılar fakat onların da elinden gelen çok bir şey yok” sözlerine işaret etti.

'ÇOCUKLARIMIN BURDA BÜYÜMESİNİ İSTEMİYORUM'

Hayali oyunlar kurarak kızını oyaladığını söyleyen Oyunlu, “Bunun ne kadar zor bir şey olduğunu tahmin dahi edemezsiniz. Ancak yaşayan birileri anlayabilir. Bir yetişkinin bile kalamayacağı koşullarda ben iki çocuğumla kalıyorum. Hatta iki bebeğimle. İkisi de hala çok küçük. Buradan tekrardan çağrı yapıyorum. Lütfen ses verin ve duyarlılık gösterin. Çocuklarımın burada büyümesini istemiyorum” ifadelerini kullandı.