İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Eylemde kayıp fotoğraflarının bulunduğu “Kayıplar belli, failler nerede”, “Kayıplar vicdanındır, sahip çık” yazılı pankartları açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı İzmir İHD Şube Başkanı Zafer İncin okudu.

‘DEVLET POLİTİKASIDIR’

İncin, gözaltında kaybedilmenin bir devlet politikası olduğunu belirterek, gözaltında kaybedilenlerin büyük çoğunluğunun akıbetinin hala ortaya çıkarılmadığını ifade etti. İncin, “Kaybedenler yargılanamamışsa, bunun nedeni, bu ülkelerdeki gerici-faşist ve uluslararası alandaki burjuva hukuk sistemidir. Failler kayıp yakınlarının ve hak savunucularının ısrarlı mücadeleleri ile suçüstü yakalanmışlardır. Ancak, cezasızlık zırhı ile korunmaktadırlar” diye belirtti.

‘KAYIPLAR SÜRÜYOR’

İncin, İHD raporlarına göre 800 insanın gözaltında kaybedildiğini anımsatarak, son 2 yıl içinde kendilerine iki başvuru yapıldığını aktardı. İncin, “Kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacaklar, yargılanmadan ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır” sözleriyle mücadelelerinin süreceğini ifade etti. (İzmir/MA)