İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 25 Ağustos 2018'deki eylemlerinin 700'üncü haftasında darp edilerek gözaltına alınan ve "2911 sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet etmekten haklarında İstanbul 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılan 46 Cumartesi Annesi'nin görülecek ilk duruşmasına ilişkin şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklama öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, en önemli hak mücadelesi veren Cumartesi Anneleri’nin yanlarında olduğunu belirterek, “Galatasaray Meydanı, Koşu Yolu Anıtı hepimizin ve biz o meydanlarda hak ve adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Yakınları Komisyon Üyesi Avukat Gurbet Ayaz, özellikle çoğunluğu 90’lı yıllarda olmak üzere, geçmişte devletin güvenlik güçleri ve devlet adına hareket eden paramiliter unsurların eylemleri sonucu sayısız faili meçhul cinayet, yargısız infaz, gözaltında kayıp ve zorla kaybetme yaşandığını hatırlattı.

‘BASKILARA RAĞMEN VAZGEÇMEDİLER’

İstanbul’da Cumartesi Annelerinin oturma eyleminin, bugün 835’inci, Diyarbakır’da ise 633’inci haftasında devam ettiğine dikkati çeken Ayaz, “Kimi zaman güneşin kızgın sıcaklığında, kimi zaman kışın dondurucu soğuğu altında bu mücadelelerini sürdürdüler. Bu adalet arayışlarında baskı ve engellemeler oldukça fazlaydı. Çoğu zaman kolluk kuvvetlerinin orantısız şiddeti nedeniyle işkence ve kötü muameleye maruz kaldılar. Yerlerde sürüklendiler, coplandılar, gözaltına alındılar, cezaevine girdiler ama kendi mücadelelerinden asla vazgeçmediler” diye belirtti.

‘KANUNA AYKIRI DEĞİLDİR’

Anayasa’nın 34’üncü maddesine işaret eden Ayaz, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Yine 2911 sayılı yasaya muhalefet suçunun oluşabilmesi için toplantının yasaklaması başına yeterli değildir. Bunun yanında kişilerin toplantı veya gösteriye silahla katılması, toplantının şiddet ve cebir içermesi, toplumun güvenliğe ciddi zararlar vermesi gerekir. Çok uzun yıllardır barışçıl yöntemlerle süren bu eylemlerin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı olmadığı ortadadır” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

İlk duruşmanın 25 Mart 2021 Perşembe günü saat 13.00’da Çağlayan Adliyesinde görüleceğini aktaran Ayaz, devamında şunları söyledi: “Galatasaray Meydanı adalet ve hakikat talep edenlerin, Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinin demeye devam edeceğiz. İHD Diyarbakır Şubesi olarak annelerin haklı mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz. Adalet sağlanıncaya kadar her fırsatta bu mücadelenin haklılığını anlatmaya devam edeceğiz.”