Son günlerde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara tepkiler devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu, saldırıları ve kentteki hak ihlallerini değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca Kürtlerin ve diğer azınlıkların her kaos sürecinde hedef alındığını belirten Çobanoğlu, "Bugüne kadar maalesef ki Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakıldığı zaman, hükümetler veya iktidarlar her zora düştüklerinde ve yaşadıkları krizde, Kürtlere karşı bir işkence, darp ve işkence stratejisi geliştirmişlerdir. Kürtler üzerinde uygulanan türlü türlü politikaların bir örneğini, Esedullah timlerinde gördük. Bu saldırılar kimi zaman Teşkilat-ı Mahsusa ve SADAT güçlerinin eliyle gerçekleştirmiştir. Esedullah timlerinin Yüksekova’daki sokağa çıkma yasaklarında aktif bir şekilde kullanıldığını gördük ve şahit olduk. Bununla ilgili bir çok raporlar ve gözlemler de oluştu. Tarih boyunca Kürtlere, Ermenilere ve diğer ırklara mensup toplumlara karşı bu tür saldırılar, işkenceler hep var olmuştur. Bir devletin sosyal hukuk devleti olabilmesi için hukuk mekanizmalarının ve var olan hukuk kurallarının profesyonel bir şekilde icra edilmesi gerekir. Ancak bu tür saldırıları, işkence ve darp olaylarından sonra kolluk gücünün cezalandırılmaması, adeta ödül gibi cezaların verilmesi talimat yerine geçmektedir” dedi. 

DÖNEM STRATEJİSİ

Faillerin her dönem uygulanan cezasızlık politikasından cesaret aldığını dile getiren Çobanoğlu,  "İktidarlar, gündemi değiştirmek için saldırı stratejileri geliştirmektedir. Bundan dolayı her dönem bu politikalar yaşanmaya devam edilmektedir. Dönemsel olarak artmasının sebebi o döneme bağlı krizlerdir. Mesele şuan; ekonomi çok kötü durumda ve hatta insanlar evlerine ekmek dahi götüremiyorlar. Ama bugün gündeme baktığımızda HDP'nin Kobanê Davası ve HDP’nin kapatılmasını konuşuyoruz. Bu tür gündemler, ekonomik ve siyasal krizi 'düşmanla mücadele ediyoruz' algısıyla perdeleme çabalarıdır. Bu politikalarla da siyasi soykırımı meşrulaştırıyorlar" diye belirtti.  

KAOS DERİNLEŞTİRİLİYOR

Saldırıların katliam boyutuna ulaşmasına dair ise Çobanoğlu, şunları söyledi: "İktidarın, ayrımcı dili toplumu büyük bir kaosa sürüklüyor. Bugün insanlar televizyonlara baktığı zaman bu kişileri örnek alıyor. Toplum içerisinde örnek alınacak kişi ve kurumların söylemleri insanlarda farklı etkiler yaratıyor. İnsanlar, televizyonu açtıklarında ‘Kürtler teröristtir’ gibi söylemlerle karşılaştığı zaman elbette ki onlar da kalkıp saldıracaklardır. Ama bu yapılan konuşmaların bilinçli ve sistematik yapıldığını unutmayalım. İnsanlar artık dışarı çıktıkları zaman Kürtçe konuşmaya korkar oldular. Bu da, var olan ırkçılığın göstergesidir."

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Hakkari ve diğer sınır kentlerinde yaşanan yaşam hakkı ihlallerini hatırlatan Çobanoğlu,  “Bu sadece Hakkari bölgesinde değil birçok bölgede gerçekleşiyor. Ancak bu katliamları gerçekleştiren güvenlik güçlerinin bir ceza aldığına tanıklık etmedik. İHD yönetimi olarak bölgede yaşanan hak ihlallerinin yakın takipçisi oluyoruz. Amacımız yaşananlara karşı  mücadeledir" ifadelerini kullandı.