Halkların Demokratik Partisi (HDP), en yüksek oy aldığı merkezlerden birisi olan Şırnak'ın İdil ilçesindeki 31 Mart yerel seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde yüzde 70'in üzerinde oy aldığı ilçede sabah saatlerinde çalışmaya koyulan HDP'liler, akşam saatlerine kadar kurdukları komisyonlar aracılığıyla çalmadık kapı bırakmıyor.

HDP'nin eşbaşkan adayları Murat Şen ve Songül Erdem ile seçimlere hazırlandığı İdil, Cizre ile Mardin'in Midyat ilçeleri arasında bulunuyor. Merkezi düzlük bir alana sahip olan ilçede Kürtler, Süryaniler ve Türkler bir arada yaşıyor. 1924 yılına kadar köy olan İdil, 1937 yılında ilçe oldu. 1990 yılında Şırnak'a bağlanan ilçede 64 köy, 17 mezra ve bir belde bulunuyor. 

KAYYUM, DBP'NİN PROJELERİNİ KENDİNE MAL ETTİ

Bugüne kadar Kürt siyasi hareketinin kalelerinden biri olarak öne çıkmış ilçenin belediyesi, 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından yüzde 78.88'lik yüksek bir oy oranı ile kazanıldı. Ancak birçok DBP'li belediye gibi buraya da 21 Eylül 2016 tarihinde kayyum atandı. 

DBP’li Belediye eşbaşkanları Mehmet Muhdi Aslan ve Nevin Girasun’un yerine atanan kayyum, ilk iş olarak belediye binasının etrafını beton bloklarla kapattı. Bazı kaldırım taşlarını yenilemek dışında ciddi bir çalışma ortaya koymayan kayyum yönetimindeki belediye tarafından "hizmet" olarak sunulan projelerin ise, DBP yönetiminin hazırladığı projeler olduğu ortaya çıktı. 

Yüksek bir oy oranıyla kazanılmasına kesin gözüyle bakılan HDP'nin eşbaşkan adayları, nasıl bir belediyecilik ortaya koyacakları hakkında konuştu. 

'BELEDİYEYİ ALMAYA HAZIRIZ'

Aslen Siirtli olan ve daha sonra buraya göç etmek zorunda kalan eşbaşkan adaylarından Murat Şen, 2011 yılından bu yana Kürt siyaseti içerisinde çalışma yürütüyor. 2014 yerel seçimlerinde DBP'den belediye meclis üyesi seçilen Şen, kayyum atanması ardından başlayan siyasi operasyonlar sırasında tutuklandı. Yaklaşık 9 ay kaldığı cezaevinden 2017 yılında çıkan Şen, belediyeyi kayyumdan almaya hazır oldukları mesajı verdi. 

'SADECE SOKAK LAMBALARINI DEĞİŞTİRDİLER'

Sokağa çıkma yasağı sırasında belediyenin binası yıkıldığından kaynaklı Kültür Merkezi’ne taşındığını aktaran Şen, kayyumla birlikte şeffaf belediyeciliğin ortadan kalktığını kaydetti. Şen, “Belediyemize ait yerlere el koyarak kendilerine yakın kişilere verdiler. İhaleleri gizli saklı yapıyorlar. Kayyum geldiğinden beri sadece sokak lambalarını değiştirdiler. Sokaklarımız ve caddelerimiz geçilmeyecek durumda. Tek yaptıkları, yakınlarının menfaatlerini korumak oldu” diye konuştu. 

Seçimlerini kazanmaları halinde ilk olarak halka kapanan belediyenin kapısını yeniden açmak olduğunu vurgulayan Şen, “Burada kadim halklardan olan Süryaniler yaşıyor. Kayyum geldiğinde ilçemizin önemli yerlerinden biri olan Süryani çeşmemizi kapattı. Onu açarak, halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.

'YERELDEN BELİRLENEN PROJELERLE YOL ALACAĞIZ’

Belediyecilikte yerel halkı esas alacaklarına dikkat çeken Şen, yapacakları çalışmalar hakkınsa ise şunları belirtti: “Belediyenin borcu nedir, bilmiyoruz. Çünkü her şey gizli yapılıyor. Halkımızı sosyal yardım adı altında kendilerine muhtaç hale getirmeye çalışıyorlar. Öncelikle kendi kendimizi yönetmeyi, ekonomik anlamda neler yapabileceğimizi projelendireceğiz. Her ay ilçemizde geniş temsiliyetin olduğu toplantılar alarak, ilçemizi nasıl kalkındıracağımızı, neler yapacağımızı, halkımızla tartışıp oradan çıkan sonuçlarla bir yol izlemeyi hedefliyoruz.” 

Tüm bunların yanı sıra doğayı koruyacaklarını da sözlerine ekleyen Şen, halkın seçimlerde kayyumlara gerekli cevabı vereceğini ifade etti. 

'KADINA DAİR NE VARSA ONLARI YOK ETTİ’

İdil’de doğup büyüyen Songül Erdem de, 2014 yerel seçimlerinde belediye meclis üyeliğine seçildi. Kayyumun ardından tutuklanan Erdem, yaklaşık bir yıl Urfa Cezaevi’nde kaldıktan sonra tahliye oldu. Tahliye edildikten hemen sonra HDP İdil İlçe Eşbaşkanlığı görevini üstlenen Erdem, kayyumların ilk olarak kadın kazanımlarını hedeflediğini belirtti. 

Eşbaşkanlık sisteminin hedeflenmesinin bunun en somut örneği olduğuna vurgu yapan Erdem, kayyumun bölge halkının dilini ve kültürünü yok etmeye çalıştığını kaydetti. Erdem, “Kayyum zihniyeti ilk olarak kadına dair ne yaptıysak onlara saldırdı. Kadınlar belediyeye rahatlıkla gidemiyor, kendini ifade edemiyor” dedi.

KADININ SÖZÜNÜ HAKİM KILACAĞIZ’

Belediyeyi kazanma noktasında şüphesinin bulunmadığını dile getiren Erdem, 31 Mart yerel seçimlerini kadınların gücüyle kazanacaklarını ifade etti. Erdem, ilk işlerinin kadının renginin, sözünün belediyede hakim olmasını kılmak olduğunu söyleyerek, "Kadın meclislerimizle birlikte ilçemizi yöneteceğiz. Kadının üretime dahil olması için kooperatif çalışmaları, cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele noktasında çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

Mezopotamya ajansı / Berivan Altan