İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Barosu’nun Şeyh Said Derneği ile Şeyh Said’in torunlarından Kasım Fırat’ın, Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açıklanması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti. Bakanlık, idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açıklanması talebiyle 15 Şubat’ta yapılan başvuruyu, yasal yanıt süresi olan 30 gün içinde yanıtlamadı.

Başvurunun yasal sürede yanıtlanmamasının başvurunun hukuki olarak zımnen reddi kabul edilmesiyle başvurucular Ankara İdare Mahkemesi’ne zımni ret kararına karşı yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açtı.

BARO, DAVA AÇTI

Konuya ilişkin Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Baromuz, Şeyh Said Derneği ve mirasçıların; İçişleri Bakanlığına, Şeyh Said ve 46 arkadaşının naaşlarının yerinin açıklanması için yaptıkları idari başvurunun zımnen reddine ilişkin kararına karşı Ankara İdare Mahkemesi nezdinde dava açmıştır” denildi.

Şark İstiklal Mahkemesince alınan karar gereğince, 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerleri üzerinden 97 yıl geçmesine rağmen halen açıklanmadı.

Benzer şekilde Said Nursi ve Seyit Rıza’nın da mezar yerleri bilinmiyor. HDP, mezar yerlerinin açıklanması için TBMM’ye araştırma önergesi vermişti. Defalarca yapılan başvurulara rağmen Şeyh Said, Said Nursi ve Seyit Rıza’nın mezar yerleri hala bilinmiyor.