Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Ceyhan Belediyesi Başkanı olan Kadir Aydar'ın mazbatası, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından aldığı mahkumiyetler gerekçe gösterilerek, 26 Mart'ta iptal edilmişti. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 45'inci maddesi gereğinde 5 Nisan'da Ceyhan Belediye Meclisi tarafından yapılan seçimde 18 oy alan CHP'li meclis üyesi Hülya Erdem, Aydar'ın yerine Ceyhan Belediyesi Başkanı olarak seçildi. 

2 Eylül 2016'da 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değiştirilmesi sonrası belediyelere kayyım atanmasını kolaylaştırdı. 

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde; 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye başkanlığını kazanan HDP'nin 47 belediyesine, 674 Sayılı KHK ile 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 57'nci ve 45'inci maddelerine eklenen fıkralarla kayyım atandı. 

Ceyhan Belediyesi’nde yaşananın çifte standart olduğunu belirten ve bu duruma tepki gösteren HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, bu ülkede Kürt olunca farklı bir hukukun işletildiğini söyledi.

'BİR ADIM BİLE İLERİYE GİDEMEZSİNİZ'

Aydar'ın görevden alınmasını hukuksuzluk olarak değerlendiren Karakış, yeni seçilen Ceyhan Belediyesi Başkanı Hülya Erdem'e de başarılar diledi. "Hukukta çifte standartlık olmaz. Hukuk bir bütündür. Hukuk herkese eşit uygulanmalıdır" diyen Karakış, konu Kürtler olunca devletin hukuksuzluğa imza attığını ifade etti. Karakış, "Kürtler söz konusu olduğu zaman, 'Sömürge hukuku uygularım' deme hakkına sahip değilsiniz. Madem üniter devlet deniyor, bunun da gerekleri yerine getirilmeli. Ortada bir hukuki problem varsa bu kişiyi ilgilendirir, belediyenin bir bütününü değil. Bu hukuksuzluk bir belediye başkanına değil; o belediye başkanının temsil ettiği demokratik geleneğe karşı yapılıyor. Bunun da hukukta bir karşılığı yok. AKP hükümeti intikamcı sığ ideolojik yapısıyla tüm Türkiye'ye zarar veriyor. Kürt kazanımları ayaklar altına alınarak Türkiye bir adım bile ileriye gidemez" diye konuştu.(Adana/MA)