Ankara Tabip Odası (ATO), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), ölüm orucundaki tutuklu avukat Aytaç Ünsal’ın sağlık durumuna dikkati çekmek için açıklama yaptı. ATO Yönetim Kurulu binasında yapılan açıklamada, “Adil yargılanma hakkı tanınsın, Adalet sağlansın! Av. Aytaç Ünsal yaşasın!” pankartı açıldı. 

AYTAÇ RİSK ALTINDA

Açıklamada konuşan ATO İnsan Hakları Komisyonu üyesi Benan Koyuncu, seslerine kulak verilmediği için ölüm orucundaki Ebru Timtik'in ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitirdiğini söyledi. Ölüm orucundaki avukatların ATK raporuna rağmen tahliye edilmediklerinin altını çizen Koyuncu, “24 saat kesintisiz olan aydınlatmanın ve yetersiz havalandırmanın sağlığını olumsuz etkilediğini öğrenmiş bulunuyoruz. Ünsal’ın bulunduğu hastanenin pandemi hastanesi olması bile başlı başına bir risk faktörüdür. Mahkum koğuşunun şartlarının cezaevlerinden daha kötü olduğunu ve Ünsal'ın sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz” diye konuştu. 

'BAĞIMSIZ SAĞLIKÇI HEYETİ’ ÇAĞRISI

Ünsal'ın sağlık durumundaki değişikliğe dikkati çeken Koyuncu, “Kilo kaybının yüzde 50'nin daha üzerinde olması, yürüme güçlüğünün başlaması, vücudunda başlayan yaralar, bacaklarında ve karın bölgesinde olan ödem biz sağlık emekçilerini endişelendirmektedir. Bu bulgular, insan sağlığı açısından geri dönüşümsüz bir sürecin belirtisi olabilir. Bu yüzden Ünsal’ın açlık grevinin sonlandırması için gerekli koşullarının bir an önce sağlanması son derece önemlidir” uyarısında bulundu. 

Ünsal’ın kendi talebi olan bağımsız hekimler tarafından izlenme hakkının ve hekim seçme özgürlüğünün elinden alındığını aktaran Koyuncu, “Açlık grevleri, biz sağlıkçıların çok uzun yıllardan beri gündeminde olup; sağlıkçıların gözetiminde yapılan açlık grevlerinin, kişilerin sağlıklarından daha az komplikasyonlara neden olduğunu gözlemlemiş bulunuyoruz. Bu yüzden Aytaç Ünsal’ın bağımsız sağlıkçılardan oluşan bir heyet tarafından izlenmesini bundan sonraki süreç için de son derece önemli buluyoruz” dedi. 

‘TÜM DÜNYAYA SESİNİ DUYURDULAR’

Yetkililere seslenen Koyuncu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ebru Timtik bu yıl içinde açlık grevi sonucunda yaşamını yitiren dördüncü kişidir. Taleplerine baktığımızda ise benzer olduğunu görüyoruz. Adalet, özgürlük gibi demokrasinin bel kemiği olan öğeler talebiyle başlatılan ve yaşamın sona ermesi ile sonuçlanan açlık grevleri, bizlere yaşadığımız ülkedeki ‘adalet’ krizini gösteriyor. Bizler biliyoruz ki Ebru ve Aytaç’ın adil yargılanma talepleri toplumun tüm kesimlerine ulaşıp, tüm dünyada sesini duyurmuştur. Bizlere düşen Aytaç Ünsal’ı yaşatmaktır ve bu kez Aytaç’ın yaşaması için haykırıyoruz: adil yargılanma hakkı sağlansın, Aytaç Ünsal yaşasın.”