Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin aralarında jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de bulunduğu 6'sı tutuklu, 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davanın 131’inci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşmeye başlandı. 

Dink ailesi avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı Hrant’ın Arkadaşları grubu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve gazeteciler takip etti.

Tutuklu sanıkların SEGBİS sistemi üzerinden bağlandığı duruşma salonunda tutuksuz sanıkların bir kısmı hazır bulundu. Diğer tutuksuz sanık ise yine SEGBİS üzerinden katıldı. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada sanıkların son savunmaları alındı. Sanıklar, cinayetle bağlantılarının olmadığını ifade ederek, beraatlarını talep etti.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Sanıklardan Gazeteci Ercan Gün'e 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 10 yıl hapis cezası verdi.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun'un dosyaları zaman aşımı sebebiyle düştü. Eski Trabzon İstihbarat polis memuru Muhittin Zenit'e üç suçtan beraat verilirken, 'görevi ihmal' suçu ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldü. 

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, 'ihmal nedeniyle adam öldürmek' ve 'resmi belgeyi yok etme' suçlarından beraat etti. 'Görevi ihmal'den ise zaman aşımı nedeniyle dosyası düştü.

Hrant Dink davasında mahkeme, sanıklardan Osman Gülber’i 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 16 yıl 8 ay, sanıklardan Astsubay Yavuz Karakaya'yı 'anayası ihlal' suçundan müebbet, 'kasten öldürmeye yardım' suçundan ise 12 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

Mahkeme, sanıklardan dönemin mülkiye müfettişi Şükrü Yıldız 'örgüte yardım' suçundan 3 yıl 9 ay, Samsun Emniyet Terör Şube görevlisi Metin Balta 'örgüte üyelik'ten 6 yıl 8 ay ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevi polis memuru Mehmet Uçar 'resmi belgeyi yok etmek' suçundan 3 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.

Ali Fuat Yılmazer'e 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Yılmazer, 'resmi belgeyi yok etmek' suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse çarptırıldı. Muharrem Demirkale hakkında 'kasten öldürme ve anayasayı ihlal' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verdi. Ramazan Akyürek'e 'tasarlayarak kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Akyürek, 'resmi belgeyi yok etmek' suçundan ise 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Mahkeme, eski Albay Ali Öz’ü 'kasten öldürme' suçundan 25 yıl, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan ise 3 yıl 4 ay hapse çarptırdı.

Mahkeme, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında ise 'FETÖ üyeliği' suçundan, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Tutuksuz sanıklardan Gazi Günay, Yavuz Karakaya, Osman Gülben, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Faruk Sarı’nın tutuklanmasına karar veren mahkeme, Okan Şimşek ve Veysel Şahin'in tutukluluk halinin hükmen devamına karar verdi.

Hrant Dink davasının karar duruşması öncesi İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Hrant'ın Arkadaşları, cinayetin içinde ve arkasında olan herkes ortaya çıkıp yargılanana kadar ve  hak ettikleri cezayı alana kadar bu davanın peşini bırakmayacaklarını belirtti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 2007 yılında öldürülmesine ilişkin açılan davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek. Duruşmada, Dink’in öldürülmesinde kamu görevlileri olarak rolleri olduğu gerekçesiyle yargılanan 7’si tutuklu 76 sanıkla ilgili karar çıkması bekleniyor.

Hrant'ın Arkadaşları, görülecek bu duruşma öncesinde Adliye önünde "Hrant için adalet" pankartı açarak basın açıklamasında bulundu.

14 YILDIR DAVA SÜRÜYOR

Hrant'ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, 14 yıldır süren davanın karar duruşması için bir araya geldiklerini ifade ederek, her duruşma öncesinde oldukları gibi ‘adalet nöbeti’nde olduklarını söyledi. Aydın, “Bu dava 14 yıldır sürüyor. 2016’dan beri kamu görevlilerinin yargılandığı aşama sürüyor” dedi.

KARANLIK PERDE KALDIRILMADI

Bugün duruşmada verilecek kararla birlikte Dink cinayetine ilişkin davanın sonuna gelinmeyeceğini söyleyen Aydın, Dink cinayeti davasının sadece bir aşamasının sona erdiğinin söylenebileceğini vurguladı. Aydın, “Hala Dink cinayeti üzerindeki karanlık perdenin kaldırılmış olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bu cinayetin bir mekanizmayla karara alındığı ve cinayet şebekesinin nasıl harekete geçtiği tam olarak ortaya konulmadı. Bu cinayete hazırlık sürecinde Dink’in nasıl hedef haline getirildiği tam olarak ortaya konulmadı” diye konuştu.

'ÖLDÜR DİYENLER YARGILANSIN'

“Biz bitti demeden bu dava bitmez” diyen Aydın, sözlerini şöyle noktaladı:  “Bu dava bundan sonrada başka aşamalar şeklinde devam edecek. Bundan sonra bu dava ne yönde gelişecek bu karara ve bundan sonraki sürece bağlı. Ama bu cinayetin içinde ve arkasında olan herkes ortaya çıkıp yargılanana kadar ve  hak ettikleri cezayı alana kadar biz bu davanın peşini bırakmayacağız. ‘Öldür’ diyenler yargılansın. Biz bitti demeden bu dava bitmez.” 

Yapılan açıklama sonrası grup üyeleri duruşmayı takip etmek üzere Adliye binasına girdi.