AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Karadeniz’de doğalgaz bulundu” müjdesinin daha önce birçok kez gündeme getirilen konuların başında geliyor. 2007 yılından bu yana hükümet yetkilileri ve bakanlıklar tarafından “doğalgaz, kaya gazı ve petrol bulundu” açıklamaları sürekli yapıldı. Tüm bu açıklamaların seçimlerden önce yapılması dikkat çekiyor. 

2007 yılından bu yana doğalgaz, petrol ve kaya gazıyla ilgili yapılan açıklamalar şöyle:  

* 12 Ocak 2007 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz'de doğal gaza ulaştıklarını belirterek, “İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız” dedi.  

* 12 Eylül 2010 referandumu öncesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 3 yıl önce petrol arama çalışmalarına başladığı Şırnak’ın Cudi Dağı’nda petrol bulduklarını açıkladı.

* 17 Eylül 2012 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz Bölgesi'nde Istıranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada, doğalgaza rastlandığını açıkladı. Taner Yıldız açıklamanın devamında, “Özellikle TPAO olarak son 10 yılda 13 katına çıkardığımız arama faaliyetleri bütçesini devam ettirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

* 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bir buçuk ay önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 7 Şubat tarihinde Diyarbakır’da Türkiye’nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak kaya gazı bulunduğu açıklandı. 

* Türkiye hükümeti izni ile araştırma yapmak için gelen Kanada menşeli Marsa Enerji firması tarafından 7 Haziran seçimlerine 6 ay kala 9 Ocak 2015 tarihinde Trakya'da Poyraz sahasında yeni doğalgaz rezervi bulunduğu açıklandı.

* Hükümetin çağrısıyla araştırma yapan Lukoil, PanAtlantic ve Romgaz şirketleri, 1 Kasım seçimlerinden önce 14 Ekim 2015 tarihinde açıklama yaparak, Karadeniz’de 30 miyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiklerini belirtti.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden 22 gün önce Batman'ın Sason ilçesinde ile Mardin ve Şırnak'ta petrol bulunduğunu açıkladı. 

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 14 Kasım 2018 tarihinde Karadeniz’de doğalgaz kaynağı bulunduğunu açıkladı. 

* 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce 8 Şubat 2019 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Trakya'da doğalgaz bulundu. Pazartesi günü yerinde sahayı incelemeye gideceğiz" açıklaması yaptı. (MA)