3 Kasım 1992’te Antep’in Şahinbey ilçesi Karagöz Caddesi üzerinde hizbulkontralar tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirten Halkın Emek Partisi (HEP) Antep İl Başkanı Abdulsamet Sakık, katledilişinin 28’inci yılında ailesi, yol arkadaşları ve sevenleri tarafından anıldı. Abdulsamet Sakık için Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında düzenlenen etkinliğine çocukları Pınar, Veysel ve Bahtiyar Sakık ile HDP eski Muş Milletvekili olan kardeşi Sırrı Sakık, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.  

Anma etkinliğinde konuşan HDP’li Mahmut Toğrul, sözlerine Abdulsamet Sakık’ı anarak başladı. Tarih boyunca barış taleplerine rağmen ağır bedeller ödediklerini belirten Toğrul, “90’lı yıllarda barışı, demokrasiyi ve kardeşliği savunan insanlar arkadan vurularak katledildiler. Amaçları özgürlük mücadelesini sekteye uğratmaktı. Mücadelemiz şu an bile birilerine dert olmuş. Hala saldırılar devam ediyorlar. Biz asla arkadaşlarımızın yaktığı meşalenin sönmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

‘BABAM İÇİN ÖNCELİK HALKIYDI’

Babasının karanlık güçler tarafından katledildiğini söyleyen Pınar Sakık da, duygularını “Babamla çok anım olmadı, çünkü çok küçüktüm. Küçük yaşta babamı yitirdim. Babam için öncelik halkıydı. Babam öldürüldüğü gün okulda kalemini kaybettim. Ben hala o kalemi arıyorum. Bir umut olsun diye. Her 3 Kasım’da üşüyorum. Ama üşümemek için mücadeleye devam diyorum” sözleriyle dile getirdi. 

28 YIL SONRA İLK ANMA 

Sırrı Sakık ise, yitirdiği kardeşi için 28 yıl sonra ilk kez bir anma etkinliğinin düzenlenmesini anlamlı olduğunu ifade etti.

Sakık, devamında şunları söyledi: “Eğer bugün biz 3'üncü büyük partiysek, bu yitirdiğimiz arkadaşların mücadelesi sayesinde oldu. Ağabeyimi 12 Eylül darbesi sonrası gözaltına aldılar, 3 ay gözaltında kaldı. Ağır işkencelerden geçirildi. Bu devletin karanlık tarafı, toprağın karanlığından da fazladır. Önce Vedat Aydın’ı katlettiler. Bu ilk sinyaldi aynı zamanda. İkinci olarak bu karanlık güçler abimin kapısının önündeydiler. Abim kenti terk etmeyi kabul etmedi. Abim bana; ‘Ucunda ölümde olsa partinin bu yönlü bir kararı varsa başım gözüm üstünedir’ dedi. Bu şekilde binlerce değerimizi katlettiler.” 

‘BİNLERCE DEĞERİMİZ KATLEDİLDİ’

HDP’nin gücünü geçmişten aldığını ve Ortadoğu için bir model olduğunu söyleyen Sakık, “Binlerce değerimiz katledildi. İstedikleri tek bir şey vardı, o da demokratik siyasetti. Kürt sorununun silah ile çözülmeyeceğini söylüyorlardı. İşte böylesi bir süreçten biz bugüne geldik. Tutuklama, zindan, işkence katliamlar oldu. Biz o kadar büyük acılardan büyük aileler oluşturduk ki milyonlar olduk. HDP üzerindeki bu baskılar bir başka parti üzerinde olsa tuzla buz olurlardı. Buna rağmen bu mücadelenin nasıl büyüdüğünü dostta biliyor düşmanda biliyor. Yüzde 2’ler ile başladık şimdi yüzde 13’lerdeyiz. Bizim gücümüz çok daha büyük. Çünkü biz bu ülkenin ötekileri ve mazlumlarıyız, çoğunluğu biz oluşturuyoruz. Eşit şartlarda değiliz ama asla da boyun eğmeyeceğiz. HDP, ahlaki ve vicdani bir projedir” diye konuştu.

İSİM VERMEDEN YÜKLENDİ 

Sırrı Sakık, sözlerinin devamında “Zaman zaman aramızda çürüklerde çıkıyor” diyerek, isim vermeden HDP’yi hedef alan partili eski milletvekili Altan Tan’a yanıt verdi.

Sakık, Altan’a yönelik şu ifadeleri kullandı: “Partiden ayrılıp, başka bir partiye geçip sonra partiyi eleştiriyor. Haddinizi bileceksiniz. Partiyi etkili ve yetkili olduğu noktalarda eleştirin. Ama işiniz gücünüz bittiği zaman partiyi ihbar ettiğiniz zaman buna asla müsaade etmeyiz. Ne ahlaki ne İslami ne de vicdanidir. Biz normal bir zamanda siyaset yapmıyoruz. Doğru eleştiri, doğru zamanda yapılır. Doğru zamanda yapılmayan eleştiri, eleştiri değildir. Bunu asla kabul etmeyiz. Bir partide sözcülük ve milletvekili yapacaksınız sonra da kendinizi partiye ait hissetmeyeceksiniz. Yazık olur. Bedel ödeyen insanlar mezarından ters döner. Kılı kırk yararak siyaset yapmalıyız.” 

‘NE MİLLET NE CUMHUR, ÜCÜNCÜ YOLUZ’

HDP olarak Türkiye’de bir demokrasi cephesi oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Sakık, Millet ittifakını da eleştirdi.

Sakık, “Ama bir türlü demokrat olamıyorlar. Kürtler, 31 Mart yerle seçimlerinde her şeye rağmen gidip onlara oy verdiler. Antifaşist bir cephe oluşsun diyoruz. Ama karşımızdaki antifaşist dediğimiz faşistlerden oluşan bir cephe var. Onun için bizim ne Cumhur ne de Millet ittifakı ile çok bir yol şansımız yok. Biz hep dediğimiz gibi biz 3’üncü yol partisiyiz. Bunlar kimler; bu ülkenin ötekileri, ezilen, sömürülenlerdir. Bu yolu büyütmeliyiz. Bu yol, Türkiye’de büyük bir güçtür. İklimi değiştiren de 3’üncü yoldur. 40 yıldır bu topraklarda kan akıyor. Biz tüm yoksulları, mağdurları bu yolda buluşturacağız” diye konuştu.