Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi’nde Suriyeli Ali El Hemdan, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle F.K. isimli polis tarafından öldürülmüştü. Adana Adliyesi’ne çıkartılan polis memuru F.K. “kasten öldürmek” suçlamasıyla tutuklanırken aile de ikamet ettiği Yenibey Mahallesi’nde taziyeleri kabul etmeye başladı.

ÇALIŞTIĞI ATÖLYE KAPALIYDI

Hemdan'ın ailesi, çocuklarının polisin tek kurşunuyla göğsünden vurularak öldürüldüğünü belirtti. Hemdan ailesi, "Hemdan, arkası dönük kaçmıyor. Yüzü polise dönük şekilde arkaya doğru gidiyor. Ama vuruluyor" dedi.

İsmini vermek istemeyen Hemdan'ın kuzeni de savaştan dolayı 7 yıl önce Halep’ten Adana’ya göç ettiklerini söyledi.  Hemdan’ın kuzeni yaşanana ilişkin de şunları söyledi; "Tekstil atölyesinde overlokçu olarak çalışıyordu. Koronavirüs nedeniyle işyeri 2 aydır kapalıydı"

Hemdan’ın yanında olan Hasan Hacı Ahmed de olaydan önce dolaşmak için çıktıklarını söyledi. İlk önce bir motosiklet tamircisi önünde oturduklarını sonra da sokakta yürümeye başladıklarını söyleyen Ahmed yaşananları şöyle anlattı; "30 metre ileride trafik ışıklarında polis uygulamasını gördük. Polis noktasında biz 20 yaşında büyük olduğumuz için kimliğimizi verdik. Hemdan'ın yaşı küçük olduğu için ceza yememek için yan sokağa girdi. Bir poliste Hemdan'ın arkasından sokağa girdi.  Hemdan'da yüzü polise dönük bir şekilde, 'kimliğimi vermem' diyor. Ara sokağa girdikleri için bir el silah sesi duydum. Ara sokağa gittiğimden Hemdan yerde idi. Gögüs bölgesinden kan geliyordu.”

Ahmed, olaydan sonra ifadesine başvurulmadığına dikkat çekti.

TAZİYE EVİ ÇEVRESİNDE POLİS ABLUKASI

Aileyi dünden bu yana Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana İl Emniyet Müdürü, AKP Adana İl Başkanı ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) gibi AKP'ye yakın kurum ve kişilerin taziye gelirken, polisin taziye çevresi ile Hemdan'ın vurulduğu yeri ablukaya alması dikkat çekti.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNE ENGELLEME

İnsan Hakların Derneği (İHD) Adana Şubesi, Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar hem Hemdan'ın taziyesini ziyaret edip aileye başsağlığı dilerken hem de olay yerinde incelemede bulunup görgü tanıklarıyla görüşmeye çalıştı. Bu sırada polis avukatları durdurarak "Hakkınızda ihbar var?" deyip GBT kontrolü yaptı.

Adana Barosu, İHD ve ÇHD’nin gözlemlerine ilişkin rapor hazırlayarak paylaşacağı belirtildi.

MA / Hamdullah Kesen