Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Hal Mahallesi’nde oturan Sever Tekin, Zahide Aşkın ve Güler Özlü adlı üç kardeş, Kürtlerin geleneği haline gelen tandır ekmeğini, bir dükkanda yaparak geçimini sağlıyor. 

Yıllar önce memleketleri Şırnak’tan göç eden üç kardeş, ekonomik sıkıntılardan kaynaklı hem tandır ekmeği geleneğini sürdürüyor hem de evlerine ekonomik katkıda bulunuyor. Para kazanmak için bu işe başladıklarını ifade eden kardeşler, yazın 40 dereceyi bulan sıcaklara rağmen ateşin yanında ekmek yapmanın zorluğundan yakınıyor. 

‘İŞLERİ OTURTTUK’ 

Yaklaşık 1,5 yıldır tandır ekmeği yaptıklarını ifade eden kardeşlerden Sever Tekin, dükkanları açtıkları günden bu yana komşuları tarafından desteklendiklerini ve bu sayede artık kendisi dahil iki kardeşiyle beraber eve ekmek götürebildiklerini aktardı. Tekin, “Daha önce herhangi bir iş yapmıyorduk. Bu iş bizim ilk işimiz. Tandır ekmeği yapımı zaten bizim geleneğimizdi. Zaten Mersin’de çok az sayıda bu işi yaparak para kazanılıyor. Biz de hem kendi geleneğimizi sürdürmek hem de yaptığımız işten para kazanmak istedik. Benim üç çocuğum diğer iki kardeşimin toplamda 7 çocuğu var. İşlerimizi de oturttuk artık, kazanabiliyoruz” dedi. 

‘YAZ SICAĞINDA ZOR’

Yaptıkları işin zorluğundan bahseden Tekin, “Sabah saat 04.00 gibi gelip fırını açıyoruz. Saat 05.00’te iş başı yapıyoruz. Bazı günler 500 bazı günlerde bine yakın ekmek yapıp satıyoruz. Tanesini 1, 25 TL’ye satıyoruz. Bu iş çok zor. Özellikle; yazın sıcağında fırının yanında çalışmak zor bir iş. O kadar çok sıcak oluyor ki ufak bir serinlik dahi bulamıyoruz. Eve gittiğimizde direk serinlemek için uzanıyoruz” sözleriyle işlerinin zorluğundan bahsetti. 

‘KADINLAR DA ÇALIŞMALI’ 

Dükkanı ilk açtıklarında kadın olmalarından dolayı yaptıkları işi yapıp yapamayacakları konusunda tereddüt yaşadıklarını aktaran Tekin, zamanla o algıyı yıktıklarını ve başarabileceklerini hissettiklerini dile getirdi. Hayatın müşterek olduğunu ve sadece erkeklerin çalışabileceği algısını yıktıklarını belirten Tekin, “Kadınlar evde oturmalıdır çalışmamalıdır’ söylemleri çok yanlış. Böyle bir şey olamaz. Kadının evde oturup eşinin eline bakmasını doğru bulmuyoruz. Kadınlar çalışmaktan utanmamalıdır. Hayat müşterektir. Erkekler çalışıyorsa kadınlar da çalışmalıdır. Erkeklerin yapabileceği ne varsa kadınlar da yapabilir” dedi. (Mezopotamya ajansı)