Kendilerine yönelik baskıların son bulması talebiyle ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Helin Bölek, İstanbul Sarıyer’deki Küçük Armutlu’da bulunan Direniş Evi’nde sürdürdüğü eyleminin 288’inci gününde 3 Nisan’da yaşamını yitirmişti. Helin’in cenaze töreninin yapılmasını engelleyen polisler, cenazenin yıkanmasına dahi izin vermemiş, zorla defnetmeye çalışmıştı. Cenaze törenine dönük engellemelere tepki gösteren çok sayıda kişi ise gözaltına alınmıştı.

Cemevinde ve kabristanda gözaltı

Helin’in Sarıyer Armutlu Mahallesi’ndeki ‘Direniş Evi’nde bulunan cenazesi, dün sabah erken saatlerde yıkanmak üzere Okmeydanı Cemevi’ne yola çıkarılmıştı. Ancak cenaze aracının önünü kesen polisler, Helin’in ailesini taşıyan aracın şoförü ve cenaze aracı şoförünü de gözaltına almıştı.

Cemevinde bir araya gelen yüzlerce kişi cenaze töreninin engellenmek istenmesine, söyledikleri Grup Yorum şarkıları ve sloganlarla tepki göstermişti. Cemevi yakınlarında bir grup genç de cenaze töreninin engellenmesini, oturma eylemi ile protesto etmiş, bunun üzerine 12 kişi gözaltına alınmıştı.

Helin’in defnedileceği Feriköy Mezarlığı’nda da polisin gaz bombaları ile törene saldırmış, burada cenazenin yıkanmadan defnedilmesine karşı çıkan 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan 18’inin serbest bırakıldığı öğrenildi.