Kademeli normalleşme sürecinin ardından Temmuz ayının başından itibaren tırmanışa geçen vaka sayısı 24 bin 297 oldu. 1 Temmuz’da 5 bin 288 olan vaka sayısı, 5 Ağustos itibariyle 24 bin 297'ye yükseldi. Vakaların artmasına rağmen hem tedarik sorunu hem de halkın tereddütleri nedeniyle aşılama sürecinde yaşanan kriz aşılmadı. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, 4 Ağustos itibariyle 27,8 milyon iki doz aşı oldu. Genel nüfusun ancak yüzde 33,27’lik bölümü iki doz aşı olurken, TTB toplum bağışıklığının sağlanması için aşılamanın en az yüzde 70 bandına çıkarılması gerektiğini belirtti. 

İstanbul'daki hekimler, vaka sayılarının tekrar artışa geçmesi ve iktidarın aşı politikasına ilişkin Mezopotamya Ajans'ına değerlendirmede bulundu. 

VAKALAR 20 BİNİ GEÇTİ 

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu, kademeli normalleşme süreciyle birlikte vaka sayılarının 20 binin üzerine çıkması ile ölümlerin de arttığını söyledi. Yeni vakaların genelde aşısız yurttaşlarda Delta varyantı olarak görüldüğünü dile getiren Ömeroğlu, "İktidar tedbirleri kaldırırken 'kontrollü ve kademeli bir açılım yapacağız' demişti. Ama vaka sayılarının artmasına rağmen alınan herhangi bir önlem göremiyoruz. Böyle giderse yakında açılacak okullarla işler daha da sıkıntıya girecektir” dedi.

Salgın tedbirlerinin birden ve kontrolsüz olarak kaldırılmasının kötü sonuçlar doğuracağının altını çizen Ömeroğlu, “Maskeler atıldı, mesafeler sıfırlandı. Türkiye, ne yazık ki pandeminin başından beri dünya sıralamasındaki 7’nci sıradan bir türlü inmiyor” diye belirtti. 

AŞIYLA ÖNLENİR 

Toplum hareketlerinin yeniden kısıtlanabileceğine dikkat çeken Ömeroğlu, “Maske ve aşılamanın hızlanması konusunda adımlar atılabilir. Aşı tereddüdünün önüne geçilebilir. Ben 44 yılını tamamlamış bir çocuk hekimiyim. Mesleğe başladığımız ilk yıllarda çocuk kliniğinden tetenoz, çocuk felci, kızamık, boğmaca gibi hastalıklar nedeniyle en az 3-4 cenaze çıkardı. Bugün bunları tıp öğrencileri göremiyorlar. Çünkü bu hastalıklar aşılarla tamamen yok edildi. Aşı hastalıkları önler. Lütfen aşı olun” çağrısında bulundu. 

HASTANELER DOLDU 

Bir diğer Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez ise, hastalıkta yeniden pik noktasına geldiklerini hatırlatarak, şöyle dedi: “İstanbul’da pandemi hastaneleri yine dolmuş durumda. Yeniden yataklar açılmaya başladı. Bu vakaların önüne geçmek için yurtdışından gelenler için önlemler alınmalıdır. Yaz ayı ile birlikte turizm bahane edilerek milyonlarca insan ülkeye giriş yaptı ve hiçbirine PCR testi bile yapılmadı.” 

İktidarın yürüttüğü politikanın yetersiz ve sıkıntılı olduğunun altını çizen Ekmez, toplumun aşılanması için hiçbir çalışma yapılmadığı gibi kendi çalışmalarının da çarpıtıldığını söyledi. Ekmez, “İktidara yakın medya aşı karşıtlığına gelmiş durumda. Havuz medyası İstanbul Tabip Odası’nın açıklamalarını çarpıtarak yalan haberler yapıyor. İktidarın aşı karşıtlığına ilişkin etkili bir politika izlemeli" ifadelerini kullandı. 

MA / Kadir Güney