Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentteki kamu hastanelerinde yer kalmadığını ve önümüzdeki günlerde vaka sayısının daha da artacağını belirterek, buna karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısındaki artış “ikinci dalga” endişelerine neden oldu. Birçok kentte hastaneler dolarken, hastalar ise tedavi için evlerine yönlendiriliyor. Bu kentlerden birisi olan Diyarbakır’da da testi pozitif çıkan birçok hasta tedavi için evlerine yönlendiriyor. Bazı hastalara ilaç tedavisi bile uygulanmıyor. 

KAMU HASTANELERİNDE YER KALMADI

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte kamu hastanelerinde yer kalmadığını bir kez daha yeniledi. Özellikle Kurban Bayramı’nda yaşanan toplumsal hareketliliğin önümüzdeki günlerde etkisini göstereceğine dikkati çeken Turan, virüsün kuluçka süresi göz önünde bulundurulduğunda 20 gün içinde vaka sayısında artış yaşanacağını ifade etti. Diyarbakır’daki kamu hastanelerinin dolduğunu kaydeden Turan, 600’ün üzerinde tedavi gören hastanın olduğunu, bunların 100’e yakınının yoğun bakımda tedavi gördüklerini paylaştı. 

HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR

Son süreçte Kovid-19 testi pozitif çıkan hastaların evlerine gönderildiğini söyleyen Turan, “Bazı hastalar eve gönderilerek, ilaç tedavisi yapılıyor. Daha sonra hastalık ciddi bir boyuta geliyorsa hasta hastaneye kaldırılmak zorunda kalıyor. Hastanede yer olmadığı için yatar tedavi olması gereken hastalara ilaç verilip eve gönderiliyor. Hastanın evde olması virüsün yayılma riskini artırıyor” dedi. 

Kovid-19’un damlacık ve temas yolu ile çok çabuk bulaştığını kaydeden Turan, testi pozitif çıkan kişinin aile ortamında hastalığı diğer bireylere bulaştırabileceği uyarısında bulundu. Turan, “Hele bölgenin kalabalık aile yapılarını düşününce durum daha ürkütücü oluyor. Burada virüsün bulaşmaması yok denecek kadar az. 1 Haziran öncesi Diyarbakır’da vaka sayıları daha düşüktü. Vaka sayısı 60 ile 100 kişi arasında gidip geliyordu. 1 Haziran sonrası özellikle önlemlerin birden gevşetilmesiyle vaka sayılarında ciddi artış gördük” diye belirtti. 

‘VAKALAR ARTABİLİR’

Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması olmasına rağmen, toplumsal bir hareketliliğin olduğunu, bu hareketliliğin Kurban Bayramı’nda daha fazla yaşandığını anımsatan Turan, “Korona sahile indi’ deniliyordu. Bu bayram evlerine dönenler oldu, yine batıya yolculuk edenler oldu. Bunları da ele alınca, 20 gün sonra o kuluçka süresi bitince, vakaların artabileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu. 

‘YAYGIN TEST YAPILMALI’

Koronavirüsü önlemek adına sık sık dile getiren koruyucu sağlık önlemlerinin ücretsiz dağıtılması gerektiğini sözlerine ekleyen Turan, şöyle devam etti: “Maske ve kişisel hijyen ürünlerinin ücretsiz bir şekilde dağıtılmasını bir kez daha talep ediyoruz. Yaygın test mutlaka yapılmalı. Yaygın test yapıldığında, hiçbir belirti göstermeden, virüs bulaşıp hastalığı geçiren insanlar oluyor. Bunları ancak yapılan testlerle tespit edebiliriz. Böylelikle virüs bulaşan kişi kendini çok rahat izole edebilir. Hastalığın yayılmasını önlemiş olacağız.”