Türkiye, Federe Kürdistan’a bağlı Heftanîn bölgesine yönelik 17 Haziran’da başlattığı “Pençe-Kaplan” operasyonunda istenilen sonucu alamayınca, yeni yöntemleri devreye koydu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sonuç alamadığı operasyon bölgesine, şimdi de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) el attı. Bölgeden askeri bir yetkiliden alınan bilgilere göre; 23 Ağustos’ta akşam saat 20.00 sıralarında Mesîfe'ye bağlı Kore köyündeki Federe Kürdistan Eğitim Bakanı'na ait binada, aralarında Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) pêşmerge komutanları Sidad Barzani, Sirwan Barzani, Sirwan Huso, Mirxan Jajuki ve üç Türk generali ile Duhok MİT Temsilcisi'nin de bulunduğu heyetler arasında bir toplantı yapıldı.

AMAÇ TAMPON BÖLGE

Bu toplantıda Duhok pêşmerge komutanlarının dahil olduğu ikinci bir toplantı kararı alındı, bu toplantı da aynı gece saat 23.00 sıralarında gerçekleştirildi. Bu toplantıda Şeladize’den Habur suyuna kadar (Metina Dağı etekleri) bölgede bir kilometre aralıklı pêşmerge karakollarının inşa edilmesi karar altına alındı. Bununla Garê, Zebarê, Metîna ve Heftanîn bölgelerinin kesişme yollarının kontrol altına alınması amaçlanıyor. 

Türkiye, KDP pêşmerge güçlerine oluşturulacak tampon bölgede “duvar” görevi verdi. Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların, köy korucularının ve Musul çevresinden toplanan Sünni Arap ve Türkmen gruplarının da bu bölgeye yerleştirilmesi planlanıyor. 

BARZANİ KAYGILI

Aynı askeri yetkili, Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin, Duhok, Zaxo, Akre, Şeladizê ve Batufa’da yaptığı toplantılarda, “YNK, PKK ile bir olup bize saldıracak” değerlendirmesinde bulunduğunu kaydetti. Yetkili, KDP’nin içinde bulunduğu durumun 1996 sürecine benzeterek, KDP Soran Temsilcisi Alî Evnî’nin Zaxo Temsilciğine getirildiği bilgisini de verdi.

DUHOK'A ÖZEL VALİ

Duhok Valisi Ali Tatar’ın göreve başlamadan önce Türkiye’de 6 ay eğitim gördüğünü aktaran askeri yetkili, Tatar’a “PKK’yi bölgeden tasfiye etme, bölgede kaçırma, şantaj gibi yöntemlerle yıldırma” görevi verildiğini söyledi. 

ARAÇLARA GPS

MİT ve KDP yetkilileri Duhok’taki oto alım-satımı yapan galericilere dair de karar aldı. Bu kararla, kentte satılacak araçlara araç takip sistemi olan GPS takılması zorunluluğu getirildi. GPS yerleştirme merkezinin eski Zaxo Askeri Akademi Hewalgirî Sorumlusu olan İmad Şakirê Sor’un sorumluluğunda olduğu öğrenildi. 

Mezopotamya Ajansı / Erdoğan Altan